Változás a fogyasztásmérő berendezések leolvasásában és cseréjében

villany, villanyóra, áramszünet Fotó: Körös Hírcentrum

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a felhasználók figyelmét a mérők éves leolvasásával és a hitelesítési mérőcserékkel kapcsolatos változásokra, és kéri a fogyasztók fokozott körültekintését.

A MEKH a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel határozataival mentesítette a villamos energia és földgáz elosztói engedélyeseket (szolgáltatókat) a fogyasztásmérő berendezések éves egyszeri, aktuális és egyéb okok miatti személyes leolvasása és az esedékes hitelesítési mérőcserék elvégzése alól, illetve engedélyezte ezen feladatok későbbi időpontra történő átütemezését.

hirdetés

A MEKH döntését a felhasználók, illetve a gáz- és villamosenergia-iparban dolgozó munkavállalók egészségének megóvása indokolja. Az intézkedés célja, hogy a személyes találkozásokkal járó munkálatokat – a folyamatos ellátás biztosítása mellett – a lehető legkevesebbre csökkentse, ezzel is gátolva a fertőzés terjedését.

Ugyanakkor az elosztók munkatársainak – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetben – továbbra is fel kell keresniük a felhasználókat. Az ilyen okból történő, valamint az egyéb helyszíni munkavégzés során elvárt, hogy az időpontot előre egyeztessék a felhasználókkal, alkalmazzanak védőfelszerelést, emellett a lehető legkevesebbet érintkezzenek a felhasználókkal és a helyszínen tartózkodókkal.

A Hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy az éves leolvasás szolgáltató általi helyszíni elvégzésének elmaradása miatt lehetőségük van rá, hogy a mérőállást a szolgáltató által biztosított csatornákon bejelentsék. A MEKH javasolja, hogy a felhasználók a szolgáltató által biztosított applikációs leolvasást részesítsék előnyben, de akár telefonon, e-mailben vagy az engedélyes honlapján, elektronikus felületein keresztül is közölhetik mérőállásukat. A fogyasztásmérő berendezések adatainak begyűjtése érdekében az engedélyesek a nyilvántartásukban lévő csatornákon vehetik fel a kapcsolatot a felhasználóval, ami nem minősül marketingtevékenységnek.

Azon felhasználók esetében, ahol nem áll rendelkezésre mérőállás az éves leolvasásról, a földgáz- és villamosenergia-kereskedők becsült mérőállás alapján fognak elszámoló számlát készíteni a felhasználók számára, a jogszabályokban és az üzletszabályzatokban foglaltaknak megfelelően.

Javasoljuk, hogy a felhasználók a mérőállás-diktálás lehetőségével kapcsolatban kísérjék figyelemmel a szolgáltatók közleményeit, tájékoztatásait.

A Hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el a földgáz- vagy villamosenergia-szolgáltatókra hivatkozó, helyszíni leolvasás vagy mérőcsere miatt jelentkező személyek esetében, és a szolgáltató elérhetőségein ellenőrizzék a személy eljárási jogosultságát.

hirdetés