Zárlat alatt egész Kalifornia, senki nem hagyhatja el az otthonát

kínában, emberek, amerika, koronavírus Illusztráció: Pixabay

Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint péntek éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát – rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója csütörtök este.

Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének. Sajtókonferenciáján Newsom nem közölte, hogy a rendelete meddig marad érvényben. Csupán annyit szögezett le: “ez az állapot nem fog örökké tartani”. Jelezte viszont, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani. Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán.

hirdetés

Kaliforniában az elmúlt napokban nemcsak a kormányzó hozott fokozatosan rendelkezéseket a rendkívül gyorsan terjedő koronavírus terjedésének megakadályozására, hanem egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is így tettek. Sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. San Franciscóban és környékén, valamint a fővárosban, Sacramentóban arra szólították fel a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Los Angeles a Newsom beszéde előtti órákban csatlakozott e városokhoz.

“Most a mi felelősségünk is, hogy minél több életet megmentsünk” – fogalmazott Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere. Beszédében Gavin Newsom kormányzó is a felelősséget hangsúlyozta. Azt mondta: “itt az ideje, hogy valamennyien, egyénekként és közösségekként egyaránt, felismerjük, mit kell tennünk”.

A rendelet értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok.

A kormányzó csütörtökön levélben kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy a Fehér Házban tartott szerdai sajtókonferencián említett két kórházhajó egyikét Los Angelesbe irányítsák.

Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése. Csütörtök esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór. Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván. A legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak – írja az MTI.