A Víz Világnap idei fókuszában a klímaváltozás áll

vízivás, vízhiány, Legionella, ivóvízbiztonság, csap, víz, közmű, vízhiány, ivóvízhálózat Fotó: Pixabay

1992-ben kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, hogy minden év március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. A nap során megtartott programok célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

hirdetés

A legszigorúbban őrzött élelmiszerünk a csapvíz, amelynek fogyasztásával sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért! A vízminőségi kérdéseken túl kiemelten fontos a mennyiségi kérdés is, hiszen a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk korántsem tekinthető kimeríthetetlen erőforrás, az elsődleges közeg, amelyen keresztül érezzük az egyre szélsőségesebb éghajlatváltozásokat.

A hazai otthonok 98 százalékában elérhető az egészséges és olcsó csapvíz. Továbbá a nap 24 órájában rendelkezésre áll, tehát nincs szükség felhalmozni a műanyagflakonba zárt vízkészleteket. A csapvíz fogyasztásával sokat tehetünk magunkért és környezetünkért, hiszen nagymértékben hozzájárul a műanyagmentes élethez. A Magyar Víziközmű Szövetség – mint a magyarországi víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete – felhívja mindenki figyelmét, hogy az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott. A szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet. Bármilyen probléma esetén azonnal tudnak korrigálni és intézkedni. Hisz az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés.

Ebben az évben a Víz Világnap fókuszában a klímaváltozás áll. A víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, amely mára korántsem tekinthető kimeríthetetlen erőforrásnak. A víz az elsődleges közeg, amelyen keresztül érezzük az éghajlatváltozás hatásait. Felelősségteljesebben kell felhasználnunk a vízkészleteinket, hosszú távon pedig meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között a – vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználás tükrében.

Az éghajlati anomáliák miatt a víz három drámája (sok-, kevés-, szennyezett) egyre inkább kihat a hazai termelésbiztonságra. Ezáltal a társadalom létfontosságú feladatainak ellátására, ezért agrárgazdasági szempontból kiemelten fontos. Sokan fáradoznak azon, hogy a víz- és az élelmiszerbiztonsági közös nevezőre jutó uniós, valamint kormányzati döntések és megállapodások születhessenek – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági kamara.

hirdetés