Országos tisztifőorvos: a koronavírus mindenhol jelen van az országban

fertőzöttek, maszkok, Spanyolországban, koronavírus, fertőzöttek Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Másodszor is negatív lett a Magyarországon járt, majd koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói közlekedési miniszter összes magyarországi kontaktjának tesztje – mondta újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos vasárnap a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Aláhúzta: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni.

Müller Cecília ugyan nem nevesítette, de tájékoztatása alapján Pintér Sándor belügyminiszter tesztje is negatív. A marokkói média március 14-én hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett Abdelkader Amara koronavírustesztje, aki ezt megelőzően Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azt közölte, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok. Két nappal később Müller Cecília arról beszélt, hogy negatív lett Pintér Sándor és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.

hirdetés

A vasárnapi tájékoztatón a tisztifőorvos visszautasította Mohács polgármesterének azt az állítását, hogy a település gócponttá vált volna. Megerősítette: nem lehet megjelölni gócpontot az ország területén. A koronavírus-fertőzés mindenhol jelen van és egyenletesen oszlik meg a betegek száma. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: ha gócpontok alakulnának ki, meghozzák a szükséges intézkedéseket. De jelenleg továbbra sincs ilyen. Ezért továbbra sem javasolja az operatív törzs kijárási tilalom bevezetését, minden nap vizsgálják a szükséges intézkedéseket. Ehhez kapcsolódva indokolatlannak nevezte, hogy egyes cégek igazolásokat kezdtek adni munkavállalóiknak egy esetleges lezárás esetére.

A Szegedi Tudományegyetem rektorának megfertőződését megerősítve Müller Cecília elmondta: ebből is látszik, hogy a vírus nem válogat, bárkit megfertőzhet. A rektorral kapcsolatban a járványügyi kontaktkutatás kezdődött és már több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta: minden önkéntes adomány sokat számít, de a védekezésnek nincs anyagi korlátja. Az anyagi erőforrás biztosított, egyedüli nehezítő tényező, hogy a világon mindenki védőeszközöket akar beszerezni. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek szállítmányok. Arról is szólt, hogy nem tervezik korlátozni az idősek mozgását. Bíznak benne, hogy megfogadják ajánlásaikat és otthon maradnak. Kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak olyanról, aki külföldön veszélyben lenne, de több magyar ragadt külföldön. Arra a kérdésre, hogy megyénként egyetlen mentő elegendő-e, amely a koronavírus-tüneteket mutatókhoz megy ki mintát venni, Lakatos Tibor kijelentette: az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján a kapacitás elegendő, de megszervezik a tartalék lehetőségeket.

Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük – ahogy a szüleiké sem – még nem találkozott kórokozókkal. Ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük. Arról is szólt, hogy a koronavírus súlyos esetben a tüdőt támadja, vírusos tüdőgyulladást okozva. Jelenleg nem nőtt az elmúlt időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon a korábbi hasonló időszakokhoz képest, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még az influenza-járvány végén járunk, és annak is lehet a szövődménye tüdőgyulladás. Kérdésre válaszolva közölte: a postai csomagok átvétele nem jelent többletkockázatot, persze a kellő távolságot az átvételkor a postással meg kell tartani, a postások pedig kaptak védőfelszerelést – írja az MTI.