Hrabovszki János: 40 százalékos bevételkiesés is várható

Hrabovszki Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

A koronavírus-járvány okozta nehézségek az élet számos területére kihatnak. A Békés megyei vadásztársaságok is érzik idén, hogy jelentősen csökken a külföldről érkező vendégvadászok száma. A témával kapcsolatban Hrabovszki Jánost, a Békés Megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete elnökét kérdeztük.

hirdetés

Arról már beszámoltunk, a vadásztársaságok legtöbbjénél a külföldiek bérvadászatából – őz, szarvas, vaddisznó – származó jövedelem adja az éves bevétel jelentős részét. A kiesés semmivel sem lesz teljes mértékben pótolható, így komoly likviditási problémák léphetnek fel. Az őzbakszezon április 15-én indulna, de a meglévő szerződéseket a külföldi szervezőirodák sok esetben már most visszamondják a koronavírus-járvány miatt.

Jelenleg 40.000 darabra becsülik Békés megyében az őzállományt, ebből durván 10.000 darab kerül terítékre. Ezt a létszámot igyekeznek állandósítani. A járvány miatt a fizető vendégek már a megyében is jelentősen visszaestek. Többen érkeztek volna Németországból, Ausztriából, vagy éppen az Egyesült Arab Emirátusokból is. Egyelőre olyan 40 százalékos bevételkieséssel számolnak. Szeptember elején kezdődne a gímszarvas bika-vadászat, nagyon remélik, hogy addigra rendeződik a helyzet. Ebből szintén jelentős bevételre tesznek szert a társaságok.

Egy másik fontos bevételi forrás a mezei nyúl értékesítése – az élőnyúl-befogás és a vadásztatás. Mivel viszonylag enyhe volt a tél, a vadlétszámra nem lehet panasz. Jól átvészelte az állomány a hidegebb hónapokat. Korábban sajnos volt egy jelentős őzelhullás, erre azóta sem találtak magyarázatot. Mind a mezei nyúl, mind a fácán esetében jó szaporulatnak néznek elébe a vadászok. Ez reménytkeltő a vadgazdálkodás szempontjából. Azonban megszorításokra sajnos ezen a területen is valószínűleg szükség lesz. Átlagosan 160.000 előnevelt fácánt helyeznek ki Békés megyében minden évben, idén viszont kevesebb lehet majd a megrendelés.

A Hrabovszki Jánossal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés