Virágzási csúcs: ezerháromszáz volgamenti hérics bontotta ki szirmait

volgamenti hérics Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Turista Magazin

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a volgamenti hérics csorvási állományának virágzását. Az elmúlt héten volt a virágzási csúcs, ekkor 1299 növény bontotta ki egyszerre szirmait.

A virágzás a március közepe táján bekövetkezett felmelegedés hatására gyorsult fel. Az elmúlt napokban azonban jelentős lehűlés történt, ami a március 24-én elvégzett számlálás adatain is megmutatkozott: ekkor már csak 1143 virágzó tövet találtak. A hideg időjárás nem okoz károkat a héricsekben, a már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak. Március közepe tájékán más növények is virágzásnak indultak. Nyílik már a salátaboglárka és a csuklyás ibolya, hamarosan a fürtös gyöngyike, s hajt a nyúlánk sárma is.

A ma már nagyon szűk területre szorult volgamenti hérics valaha sokkal elterjedtebb volt hazánkban. Gyökerét a népi gyógyászatban is használták, elsősorban a háziállatok különböző gyulladásainak csökkentésére. A békési és csongrádi emberek táragy-gyökérnek (vagy egyszerűen csak táragynak) nevezték. A tudományos leírások szerint azonban a gyökerek hatóanyaga nagyobb mennyiségben mérgező hatású is lehet.

A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja. Napjainkban már csak a csorvási löszgyepen, néhány kisebb foltban maradtak fenn természetes állományai. Az 1980-as évekig az egykori, Csomorkányhoz közel eső Kútvölgy határában is volt egy kisebb állomány, amely azonban a terület becserjésedése miatt kipusztult – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park.