Az önkormányzatok segítségét kérik a dísznövényágazat megmentéséért

anyák, virágüzlet, virágbolt, virág, nőnap Fotó: Pixabay

A magyar dísznövénykertészek és virágárusok érdekében írt nyílt levelet az önkormányzatoknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, hogy ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket és ne zárják be a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítéséül szolgáló piacaikat –  közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a járvány miatt kialakult helyzetben a piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben. Ezért kérik az önkormányzatokat, hogy ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit.

hirdetés

A lakosságot pedig arra kérik, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének korábbi közlése szerint a koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt. A járvány miatti korlátozások az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érintik, a bevételkiesések a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket.

A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik bevételkiesésüket – közölték.