Online tanácskoztak Békéscsaba döntéshozói

Fotó: herczegtamas.hu

Online egyeztetésre hívta ma Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármesterét, alpolgármestereit, jegyzőjét, aljegyzőjét és képviselőit Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

hirdetés

A város történetében elsőízben tanácskoztak ilyen módon a település döntéshozói. Az éles próbaüzem jól sikerült, technikai hiba nélkül zajlott a megbeszélés. A videokonferencia témája a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban meghozott döntések és további javaslatok voltak. Az egyeztetésen elhangzottak összefoglalása az alábbiakban olvasható.

hirdetés

A koronavírus járvány miatt nem személyes, hanem online megbeszélésen vitatta meg a kialakult helyzetet és az ehhez kapcsolódó feladatokat és intézkedéseket Békéscsaba vezetésével Herczeg Tamás, a város országgyűlési képviselője. A politikus elöljáróban elmondta, hogy a vírus elleni védekezés jegyében felállított akciócsoportokkal tartja a kapcsolatot, több mint ötven javaslatot terjesztett az akciócsoportok elé, és ezek közül számos be is épült a kormányrendeletekbe. A témához kötődően felajánlotta a videokonferencia részt vevőinek, hogy ha javaslatuk van, azt juttassák el hozzá, és továbbítani fogja az érintett grémiumoknak.

Az országgyűlési képviselőhöz már eddig is számos felvetés érkezett, amely a vállalkozásokat, egészségügyet, szociális szférát, a sportéletet vagy – Horváth László fideszes képviselő részéről – a gépjárműoktatókat érinti. Fülöp Csaba szocialista képviselő a napi bejelentéssel foglalkoztatottak helyzetét vetette fel, hiszen ők nem rendelkeznek állandó munkahellyel és őket is sújtja a válság. Herczeg Tamás szerint foglalkoznak a problémával és vannak is ezzel kapcsolatos tervek, de jó gondolat, ha az önkormányzati képviselő javaslata Békéscsaba irányából új impulzust kap.

A kialakult helyzetben sorra érkeznek a felajánlások. Van, aki pénzzel, van, aki eszközzel, szállítással, üzemanyaggal, van, aki a munkájával próbál segíteni. Ugyanakkor ezeknek a felajánlásoknak és felhasználásuknak a koordinációja szükséges.

„Valószínűleg hamarosan létrejön megyei szinten egy olyan koordináció, amely a magánszemélyek illetve civil szervezetek által nyújtható erőforrások szükség szerinti összefogásával foglalkozik.” – jelentette ki Herczeg Tamás. Ennek a létrehozásán együtt dolgoznak a megyegyűlés és a kormányhivatal vezetésével.

Az országgyűlési képviselő felvetette, hogy a város tulajdonában lévő Médiacentrum Kft. média felületein az intenzív információnyújtás és tájékoztatás is segítség lehet. Hozzátette, tudja, hogy ennek finanszírozási vonzata is van, amely érinti a költségvetést. Ugyanakkor a járvány okozta gazdasági helyzet miatt – csökkenő adó- és bérleti díj bevételek az egyik oldalon, növekvő támogatások a rászorulóknak a másik oldalon – a városnak egyébként is szüksége lesz a hónapokkal ezelőtt, még a vírus megjelenése előtt elfogadott költségvetés átgondolására, amihez egyébként a városvezetés felelős módon hozzá is látott.

Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció képviselője a Fidesz-frakció tagjától, dr. Ferenczi Attilától kérdezte, kapnak-e megfelelő mennyiségű védőfelszerelést? A háziorvosként praktizáló képviselő elmondta, az ÁNTSZ két hete végzett igényfelmérést. Korábban a kormány intézkedéseinek köszönhetően, a mentőkön keresztül kaptak 50 darab sebészi maszkot, majd 3 darab hatékonyabb, magasabb szintű maszkot, múlt héten pedig az önkormányzattól kaptak négy darab FFP2-es maszkot.

A témával kapcsolatban az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, valóban jogos igény, hogy azokat lássuk el elsősorban, akik a frontvonalban dolgoznak, vagyis az egészségügyben. Herczeg Tamás kijelentette: „Több hónapra kell felkészülni és folyamatos ellátást kell biztosítani.” Ami egészen biztos, hogy korábban nem arra volt ráállva a magyar ellátórendszer és a gyártás, hogy naponta többszázezer maszkra, kesztyűre van szüksége a teljes társadalompolitikai ellátórendszernek és a lakosságnak.

Az egészségüggyel kapcsolatban a képviselő azt is elmondta, hogy a kórházi alapítvány szeretne olyan eszközöket beszerezni, amelyek segítenek a járvány elleni küzdelemben. Ehhez jó lenne, ha az önkormányzat is tudna forrást biztosítani. Hozzáfűzte, hogy a mai napon munkába állnak a kórház- parancsnokok. Az ő feladatuk a védekezés segítése, a készletgazdálkodás, a védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása lesz. A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem hozhatnak döntéseket.

A szociális ellátó rendszerben sokan dolgoznak, akik elsősorban a legveszélyeztetettebb korosztállyal találkoznak. Herczeg Tamás szerint célszerű városi szinten is jelentős forrást biztosítani a szociális munkások megfelelő védőfelszerelésének biztosítására. Amennyiben az ágazatban dolgozók biztonságban tevékenykednek, akkor az ellátásban részt vevők biztonságérzete is nő. A veszélyeztetettebb korosztállyal kapcsolatban a Fidesz-frakciónak is van javaslata; nem csak a 65 év felettiek, de a 60 és 65 év közöttiek esetében is szükségesek intézkedések.

A Hajrá Békéscsaba frakció részéről dr. Juhász István felvetette egy díjmentes jogi szolgáltató rendszer kialakítását, amely egyebek mellett munkajogi kérdésekben adhatna tanácsokat. Ehhez a szolgáltatáshoz fel is ajánlotta a segítségét.

Az online megbeszélés végeztével Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kijelentette, hogy jó érzés látni azt az összefogást, amely a veszélyhelyzetben kialakult. Ennek az összefogásnak a segítségét kérte a közelgő ünnep kapcsán is: „Közeleg a húsvét, és nagy felelősségünk van abban, hogy az emberekkel megértessük: most nem szerencsés elmenni otthonról.”

hirdetés