Hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből

magyar, Ausztriában, Ausztriába Fotó: koronavirus.gov.hu (archív felvétel)

Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A konvoj “ezekben a percekben érkezik a határra” – írta a miniszter röviddel éjfél után.

hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria Tirol tartományának öt települését március 13-án két hétre karantén alá helyezték, hogy lassítsák a koronavírus terjedését a régióban. A lezárt területen több mint félezer magyar tartózkodott munkavállalás céljából. Így valamennyien vesztegzár alá kerültek.

hirdetés

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is: az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította. Azonban szigorú kikötések mellett a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek. “Magyarország természetesen vállalta a kiszabott feltételeket, így nyilatkoztunk arról, hogy állampolgárainkat visszafogadjuk, és gondoskodunk hazaszállításukról” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a hazatérőkre két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár, “azonban most már itthon vannak, és ez a legfontosabb”.

Forrás: koronavirus.gov.hu

hirdetés