Teherautó-sofőrök trükköztek a tachográffal Gyula közelében

tachográf Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Egy hónapon belül több olyan teherautó-sofőrt is tetten értek a NAV munkatársai Gyula közelében, akik a tachográf készüléket kijátszva próbálták pihenés nélkül elérni úti céljukat.

A pénzügyőrök egy váltott sofőrökkel közlekedő kamiont ellenőriztek szúrópróbaszerűen Gyulánál. A fuvarokmányokon kívül a tachográf adatait is megvizsgálták. Azt látták, hogy a sofőrök az ellenőrzés pillanatában is pihenőidejüket töltik. A NAV munkatársai ellenőrizték a menetíró készüléket, de mágnest nem találtak. Ezért a készüléket szakszervizben megvizsgáltatták, ahol a jeladóban meg is találták azt a chipet, ami a menetíró manipulálását lehetővé tette.

A pénzügyőrök a tachográfból kinyert adatokat összevetették a HU-GO útdíjfizető rendszer adataival is. Kiderült, hogy a sofőröknek 6 perc alatt kellett volna megtenniük 116 kilométert, ha minden valóban úgy történt volna, ahogy ők azt elmondták. Egy ilyen menetíró készülék jeladójába szerelt chip alkalmas lehet arra, hogy az eszközt úgy manipulálja, hogy az kevesebb vezetési időt, illetve több pihenőidőt regisztráljon. A jogszabály szerint tilos az adatrögzítő lap, a menetíró készülék vagy a járművezetői kártya manipulálása. Azok rögzített, tárolt adatainak, illetve a menetíró készülék kinyomtatott adatainak meghamisítása, eltitkolása, kitörölése vagy megsemmisítése.

A pénzügyőrök a chipet lefoglalták. Továbbindulás előtt új jeladó beszerelésére kötelezték az üzembentartót. Emellett több mint másfél millió forint bírságot is kiszabtak – tájékoztatott Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

 


Kövessen minket Facebookon!