Orbán: 500 ezer forint pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

Orbán Viktor

Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

A részletekkel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentkezik majd szombaton.

hirdetés

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem. “Ha a kényszer rávisz, megtesszük” – fogalmazott. Megjegyezte, közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, “vinné az embert a lába, a szíve”, de “ez most aligha lesz lehetséges” vagy csak szigorú korlátozások között.

Arról is beszélt, hogy katonai vezénylési akcióterv készült a tömeges járvány időszakára. Orbán Viktor az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés.

A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta. A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni – és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára – mondta Orbán Viktor. A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét. “Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjunk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét (…), a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem!” – fogalmazott.

MTI