Elismerést kapott a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde

járványügyi, ökoiskola, békési, Erzsébet Illusztráció: Pixabay

Rangos elismerést nyert a békési óvodákat és bölcsődét üzemeltető intézmény. Az általuk megpályázott címért magas szakmai színvonalú pályázatot nyújtottak be. A Pedagógiai Oktatási Központ és a Bíráló Bizottság a napokban második alkalommal ítélte oda a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde részére az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” címet.

A címet az elkövetkező három éven keresztül viselheti az intézmény. Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója büszkén számolt be arról a szakmai munkáról, ami az intézményben folyik. Egyedi dolognak tartja azt, hogy bár a tagóvodák egyike sem rendelkezik saját tanuszodával, ennek ellenére minden békési óvodásnak biztosítani tudják a Békési Uszodában az egészséges életmódra nevelést a vízhez szoktatással a teljes nevelési év során.

hirdetés

Mindemellett a pályázatban bemutatott jó gyakorlatok között a környezettudatosság, gyermekek környezethez való kapcsolódásának pozitív befolyásolása valamint a tagóvodákban a különleges bánásmódot igénylő gyermekek ellátása is elnyerte a Bíráló Bizottság szimpátiáját. Az intézmény rendszeresen megtartja az úgynevezett integráció napját. Ezen a napon a különleges bánásmódot igénylő gyermekekkel foglalkozó felnőttek számára nyújtanaksegítséget szakmai konzultáció és fejlesztő foglalkozások bemutatása formájában.

Az intézményvezető az egyik legfontosabb újításként tartja számon a csoportnapló és az egyéni fejlődést nyomon követő dokumentáció módosítását. Az úgynevezett egyéni fejlődést nyomon követő dokumentáció adatokat, méréseket, megfigyeléseket rögzít. A csoportnaplóba pedig átvezettek minden fejlesztéssel kapcsolatos tervezést. Az átalakított csoportnapló segítségével az óvodapedagógusoknak könnyebb a rendszerezett eredményeket felhasználni a tervezés során. Könnyebbé vált a tagóvodai, intézményi szintű összegzés.

Az eredményeknek ilyen formában való rögzítése, feldolgozása és archiválása további elemzési és tudásmegosztási lehetőségeket is teremthetnek az iskolák felé. Nagy örömmel tölt el, hogy a munkatársaimmal kidolgozott módszertani újítást a szakmai zsűri is elismerte. Így három év után továbbra is viselhetjük az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” címet – nyilatkozta Béres Istvánné.

A cím adományozására ünnepélyes keretek között az Országos Tanévnyitó vagy a Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett egyéb rendezvényen kerül sor, melynek pontos ideje a koronavírus járvány elleni intézkedések miatt nem tervezhető egyelőre.