Orbán: Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat

Orbán Viktor, korlátozó Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív)

Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn.

Mindezt négy részletben teszi meg a kormány. 2021. februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok 1 heti nyugdíjat fognak kapni és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Úgy fogalmazott: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, “menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte.

“Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk”, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor.

A kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat

A kormányfő közölte: az intézkedés a munkahelyteremtést szolgálja a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben. A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be, amelyet hétfőn indít a kabinet.

Kétezermilliárd forintnyi kedvezményes hitel a kiemelt ágazatoknak

 

A kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány

Orbán Viktor közölte, a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől. Az erről szóló rendelet a nap folyamán megjelenik -mondta. A miniszterelnök úgy fogalmazott, 10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel.

MTI