Spanyolországban öt napja csökken az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

Az elmúlt egy nap során 4273 új esetet szűrtek ki, vasárnap 6023, szombaton 7026 embernél igazolták a SARS-CoV-2 vírust. Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt. Az elhunytak száma 637-tel emelkedett hétfőn a vasárnapi 674 és a szombati 809 után. A vírus okozta Covid-19 megbetegedésbe 4273-an haltak bele. A legelső halálesetről március 3-án számolt be a szaktárca, az áldozat még február közepén veszítette életét ismeretlen eredetű tüdőgyulladás miatt, és csak utólag igazolták nála a fertőzést.

hirdetés

Az egészségügyi intézmények leterheltségének növekedési üteme is mérséklődni kezdett, a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma 918-cal emelkedett a vasárnap 1132 és a szombati 975 után. Eddigi számuk összesen 59 662. Intenzív osztályra 70-en kerültek az országban az elmúlt 24 órában. Egy nappal korábban 328, két nappal ezelőtt 116 beteget helyeztek át az intenzív osztályra, összesen pedig 6931-en vannak ott.

A fertőzést követően 2357 embert nyilvánítottak egészségesnek egy nap alatt, ez a szám vasárnap 3861, szombaton 3706 volt, összesen pedig elérte a 40 437-et a gyógyultak száma. A legtöbb azonosított eset, 38 723 a madridi autonóm közösségben van, amelyet Katalónia és Kasztília-La Mancha követ 26 824 és 10 602 fertőzöttel. A napi új esetek száma is ezekben a tartományokban a legmagasabb.

A koronavírus jelenléte az országban az észak-afrikai exklávékban a legalacsonyabb, Mellilában és Ceutában is 83-83 fertőzöttet regisztráltak. María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: az ország összes tartományában csökkent a járvány terjedésének üteme, a napi esetszám emelkedése átlagosan 3 százalék volt. A fertőzöttek között 19 ezer egészségügyi dolgozó van, akiknek 20 százaléka már felépült. 10 százalékuk szorult kórházi kezelésre. Az orvosok és ápolók közül 12-en hunytak el a vírus okozta Covid-19 következtében.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt 24 órában a csendőrök és a rendőrök 100 embert vettek őrizetbe a járványügyi szabályok megszegése és a hatóságoknak való ellenszegülés miatt, továbbá több mint tízezer esetben tettek feljelentést. Például azért, mert egy társaság a húsvétot ünnepelte egy vendéglátóhelyen, vagy mert egy beteg hazaszökött egy madridi kórházból. A szigorú korlátozásokkal járó szükségállapot több mint három hete alatt összesen 1775 szabálytalankodót állítottak elő, és mintegy 200 ezer feljelentés tettek, nem egyszer ugyanazon személyek ellen.

Spanyolországban várhatóan a parlament a héten meghosszabbítja az oktatási intézmények bezárásával és lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot április 25-ig. A spanyol kormány keddi ülésén fogadja el az erről szóló javaslatát és terjeszti be a törvényhozás elé. A kabinet ígérete szerint ezen a héten egymillió koronavírus-gyorstesztet osztanak szét az ország tartományai között azzal a céllal, hogy megkezdjék a létfontosságú ágazatokban dolgozók, többek között orvosok, ápolók, rendőrök, idősgondozók tömeges szűrését, hogy azonosítsák a tünetmentes fertőzötteket is.

Az így felismert esetek számára külön karantént alakítanának ki, ezért a központi kormány arra kérte az autonóm kormányokat, hogy készítsenek listát azokról a lehetséges helyszínekről, ahol a kórházi ellátást nem igénylő eseteket elszigetelve elszállásolhatják. A dél-európai ország 17 tartományából 11-ben jelentették már be, hogy a felsőoktatási félév távoktatásban fog befejeződni.

Fehér Krisztina MTI