Tisztelet és köszönet jár a fertőzöttekkel foglalkozó orvosoknak és ápolóknak

fertőződött, fertőzöttek, Spanyolországban, kórházak, koronavírus Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tisztelet és köszönet illet minden orvost és ápolót, különösen azokat, akik a koronavírussal fertőzöttekkel foglalkoznak, illetve a  betegek megmentésén fáradoznak – hangsúlyozta Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos az egészségügyi világnap alkalmából kiadott nyilatkozatában kedden.

A biztos aláhúzta, a járvány idején tanúsított erőfeszítésük mindenki számára lelkesítő és bátorító. Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke az évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatában azt mondta, az egészségügyben dolgozók biztosítják a világjárványra adott válaszlépések sikerét.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak hatalmas teher hárul rájuk, illetve kimerítővé vált körülmények között kell dolgozniuk, hanem meg kell fosztaniuk magukat családjuktól, elszigeteltségben kell élniük annak érdekében, hogy megvédjék szeretteiket a lehetséges kockázatoktól.

Kijelentette: ahhoz, hogy minden válaszlépés hatékony legyen, az egészségügynek és az ott dolgozóknak a szükséges erőforrásokkal és támogatással kell rendelkezniük. Ezzel összefüggésben arra szólította fel a tagállamok kormányait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az orvosok és ápolók egészségének és biztonsága szavatolása alapvető része legyen a járvány elleni fellépésüknek.

MTI


Kövessen minket Facebookon!