Tíz újszülött fertőződött meg egy temesvári szülészeten

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Tíz újszülött fertőződött meg az új koronavírussal az elmúlt napokban egy temesvári szülészeten – jelentette be kedden a romániai stratégiai kommunikációs törzs. Egyik újszülött édesanyja sem bizonyult fertőzöttnek.

hirdetés

Az újszülöttektől és édesanyjuktól több nappal ezelőtt vettek mintát, melyet hétfőn elemeztek. Ekkorra már kilenc újszülött és édesanyjuk elhagyta a kórházat. A kialakult helyzet miatt a tisztségéből azóta leváltott Temes megyei tisztifőorvos és a kórház igazgatója egymást okolta.

hirdetés

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a szülészet személyzetéből vannak, akik megfertőződtek. Ekkor a kórház teljes személyzetétől, valamennyi kismamától és csecsemőtől mintát vettek. E minták kielemzésének az eredményei azonban csak 5-6 nap késéssel érkeztek meg. Ez idő alatt a fertőzött újszülötteket már hazavitték a szüleik. A kórházban átfogó járványtani vizsgálat kezdődött.

A Digi24 hírtelevízió szerint a kórházban az egészségügyi személyzet 13 tagjánál és 12 páciensnél állapították meg a fertőzést. A híradás szerint a szülészetre egy nővér útján került a kór, akinek a férje mentőszolgálatosként fertőződött meg.

MTI

 

hirdetés