Gyümölcs és zöldség fogyasztásakor is fő a biztonság!

zöldségek, zöldségtermés, zöldséget, étkeztetési, zöldség Illusztráció: Pixabay

Nem csomagolt élelmiszerek felületén – ilyen tipikusan a zöldség és a gyümölcs – jelenlegi ismeretink szerint alacsony a koronavírus túlélési esélye. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt.

Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a „földes” termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik. De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai szabályok betartása.

hirdetés
Zöldség- és gyümölcsvásárlás

Ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt. Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen. Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk. Csomagolatlan gyümölcsöt hazaérkezést követően mossuk meg majd szárítsuk meg.

Konyhai higiénia

A háztartási élelmiszer-kezelés jó higiéniai gyakorlata továbbra is érvényes. A pultot, a munkafelületeket és az eszközöket gyakran kell tisztítani és fertőtleníteni. Az élelmiszerekhez pedig csak alapos kézmosást, kézfertőtlenítést követően nyúljunk. Tárolásnál és feldolgozásnál kerüljük el a keresztszennyeződést. Az egyes terméktípusoknál ügyeljünk arra, hogy azok ne érintkezzenek egymással. Vagyis elkülönítetten helyezzük el őket a fagyasztóban, külön vágódeszkán, külön késsel szeleteljük.

A zöldségek és gyümölcsök felhasználása, fogyasztása

Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni. Ecet vagy citromlé vízhez adása elfogadható gyakorlat, ezek az anyagok segítik a hatékonyabb öblítést, de kifejezette antimikrobiális hatásuk nincs. Amely gyümölcsök és zöldségek esetében ez lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás.

  • Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. A külső néhány levelet érdemes eltávolítani. Jégsaláta esetén elegendő a külső néhány levél eltávolítása, a zöldség mosása felesleges, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe.
  • Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, elkészítés előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.

Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra. Az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyósgyümölcsök, öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk. A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.

Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. Azt viszont jó tudni, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát „fertőtlenítésként” ezt ne alkalmazzuk.

Forrás: Nébih