Rakonczás Szilvia: a Kollaborban orvosi arcvédő pajzsok is készülnek

rakonczás szilvia, könyvtár Fotó: Körös Hírcentrum

A Békés Megyei Könyvtár vezetése is több intézkedést hozott a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben. A részletekről Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója tájékoztatott.

hirdetés

A Békés Megyei Könyvtár is már napokkal ezelőtt bezárta kapuit a látogatók előtt. A veszélyhelyzet bejelentése előtt, az előírások betartásával néhány rendezvényt még meg tudtak valósítani, ha az előadó ragaszkodott hozzá. De számos programot így is le kellett mondjanak, el kellett halasszanak. Látogatók nem, csupán néhány kolléga tartózkodhat az intézményben. Most tehát lehetőség nyílt arra, hogy azokat a háttérmunkákat megcsinálják a könyvtárosok, amelyek miatt nyáron be kellett volna zárni.

hirdetés

Amikor még nem zártak be, akkor az első intézkedések egyike volt, hogy sokkal több könyvet lehetett kölcsönözni, hosszabb határidőre. Majd mindenkinek minden kölcsönzését meg kellett hosszabbítani május 31-ig. Ha a könyvtár még tovább lesz zárva, akkor tovább folyik a hosszabbítás is. Keresik a módját, hogyan lehet a zárva tartás alatt is könyvet kölcsön adni, de még nincs rá biztos módszertan. Hiszen például a diákoknak szükségük lehet bizonyos dokumentumokra a tanulmányaikhoz. Egyelőre a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleményét kérdezték meg a kérdésben.

Online a könyvtárnak is több lehetősége van az olvasók informálására, szórakoztatására. Online elérhető adatbázisok, újságok, olvasnivalók állnak a könyvtárhasználók rendelkezésére. Az intézmény közösségi oldalán pedig felolvasnak a kollégák. Akik otthonról dolgoznak, ők javítják a katalógust, foglalkozásvázlatokat készítenek. Bent pedig az önkiszolgáló kölcsönzés előkészítése zajlik.

A könyvtár, valamint az új közösségi terek néhány eszköze szintén munkába állt. A varrógépekkel például a gyerekkönyvtár bútoraira szeretnének új kárpitot készíteni. A 3D-nyomtatókkal pedig a kórház számára orvosi arcpajzsokat készítenek.

A Rakonczás Szilviával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés