A koronavírus-járvány idején is megkapják kezeléseiket az onkológiai ellátást igénylő betegek

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Az elmúlt hónapban az egészségügyi ellátórendszerünk hatalmas kihívás elé került. De természetesen még a koronavírus-járvány idején sem feledkeznek meg az onkológiai ellátást igénylő betegekről. Minden daganatos beteg megkapja a számára szabott terápiát.

A március közepén életbe lépett miniszteri utasítás értelmében valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne. Vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne. Az új koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt miniszteri rendelettel módosítottak több egészségügyi tárgyú korábbi rendeletet. A módosítások célja, hogy a fertőzésveszélyes ellátások száma csökkenjen, az egészségügyi kapacitások a védekezésre koncentráljuk az ellátók adminisztratív terhei csökkenjenek.

hirdetés

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének hivatalba lépésekor az első intézkedései között szerepelt, hogy felkérte az országos intézeteket, dolgozzák ki a nemzeti egészségügyi programokat azokon a betegségterületeken, amelyek a legtöbb halálozást és a betegek megnyomorodását okozzák. Ezek között a programok között szerepelt a Nemzeti Rákellenes Program is. Ez az 1993-as kidolgozástól kezdve mai formájában tartalmazza a megelőzés, a terápia, a rehabilitáció legfontosabb követelményeit, kritériumait is.

Kiemelkedő jelentőségű lépés a rákkutatás- és gyógyítás területén, hogy megalakult a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia, hiszen a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában nemzetközi összefogásra és partneri együttműködésre van szükség. A Budapesten 2019 júliusában, húsz ország részvételével létrejött nemzetközi tudós testület létrejöttéhez a magyar állam 500 millió forinttal járult hozzá – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.