Átlépte a 11 ezret a nagy-britanniai halálos áldozatok száma

Spanyolországban, Romániában , Magyarországon, Csehországban, járvány, németországban, koronavírus Kiemelt képünk Illusztráció

A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint Nagy-Britanniában átlépte a 11 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak a száma, ám napok óta lassul a halálozások napi emelkedési üteme.

Az egészségügyi minisztérium hétfő délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 717 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 737, két nappal korábban 917, a három nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt. Az egy napon belüli 980 haláleset volt eddig a legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta, és meghaladta a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járvány két kontinentális góca, Olaszország és Spanyolország által jelentett eddigi legmagasabb napi halálozási számot.

hirdetés

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az azóta mért csökkenéssel együtt is immár több mint 11 ezer halálos áldozata van a járványnak Nagy-Britanniában: hétfőig 11 329-en haltak meg a Covid-19 betegségben. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

A hétfői tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4342-vel emelkedett.
Ez azt jelenti, hogy 942-vel kevesebb új fertőzésről érkezett bejelentés, mint 24 órával korábban: előző nap 5288-cal emelkedett az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek száma.

Nagy-Britanniában hétfőig 290 720 embert vetettek alá koronavírus-szűrésnek és közülük 88 621-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Számos esetben ugyanazt a pácienst többször is kivizsgálták – főleg azokat, akik az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjaiként közvetlenül részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében -, így az eddig elvégzett szűrések teljes száma megközelíti a 368 ezret.

Kertész Róbert / MTI