A mai napon lenne 18 éves az iWiW

iwiw

Napra pontosan 18 éve, 2002. április 14-én kezdte meg működését akkor még WiW néven, a legnagyobbra nőtt magyar közösségi oldal, az iWiW.

hirdetés

Az iWiW egyike volt a világ legelső ismeretségi hálózatainak. Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) kifejezés rövidítése. Az iWiW.hu őse, a WiW.hu az egyik legelső volt a közösségtérképező honlapok között a külföldi Ryze, a Friendster és az Everyonesconnected.com mellett. Várady Zsolt webfejlesztő 2002 márciusában készítette el a tesztváltozatot, és még az év április 14-én kezdte meg a lap a működését. Várady Zsolt „e-Magyarország díjat” kapott a WiW, a legnagyobb magyar nyelvű közösségi weboldal fejlesztéséért.

hirdetés

A portál működését tekintve, a közösségbe korábban új tag csak akkor léphetett be, ha a korábban regisztráltak közül valaki az iWiW rendszeréből meghívólevelet küldött neki, azonban később már anélkül is lehetett regisztrálni. Regisztrációkor a nevet és az e-mail címét tárolta el a rendszer, de további adatokat is meg lehetett adni, mint például születési dátum, foglalkozás vagy az általános-, közép-, főiskola, egyetem.

Az új tag listázhatta a többiek nevét és még pár adatot, amelyek alapján megbizonyosodhatott, hogy valóban az ismerőse-e az, akinek a nevét látta. Ha az ismeretséget az ismerős visszaigazolta, akkor már látták egymás adataiból az e-mail-címet és a születésnapot is, továbbá az ismerős ismerőseinek felsorolását, akik között nagy valószínűséggel újabb ismerősöket – volt osztálytársakat, régi ismerősöket – fedezhettek fel.

A megváltozott iWiW rendszerben már visszaigazolás nélkül is láthatók voltak az ismerős ismerősei, és az is, hogy mikor lépett be utoljára az illető.

2014-es megszűnésekor 4.5 millió felhasználó volt regisztrálva, ami az országunk lakosságának közel a fele.

A Partizán néhány héttel ezelőtt bemutatott dokumentumfilmjében az IWIW történetét eleveníti fel az oldal létrehozásától egészen annak bezárásáig.

Wikipedia

 

hirdetés