Szijjártó: folyamatos a védőeszközök behozatala

védőeszközök Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Folyamatos az egészségügyi védőeszközök behozatala. A Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép érkezett. Azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha – köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép volt. Kiemelte, Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése. Ebből 46 millió 855 ezer érkezett meg. 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett. A 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át. Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre. Fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel – jelezte.

Magyarország a kazah és az azeri kormánnyal is megállapodott arról, hogy a Kínából induló, Budapestre tartó szállító-repülőgépeket mind Nurszultan, mind Baku repülőterén a lehető leggyorsabban kezelik és engedik továbbrepülni. Szólt arról is, hogy számos ország kért segítséget Magyarországtól. A felelős szomszédságpolitika jegyében ezek közül segítséget nyújtottunk – maszkokkal és védőruhákkal – Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak. “Minél jobban állják a küzdelmet a szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni” – fogalmazott Szijjártó Péter. Magyarország segített a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával az olasz kormány kérése alapján.

hirdetés

A magyarok lakta határon túli területeken szintén komoly kihívásokkal néznek szembe. Minden határon túli magyar közösség meg is kereste a magyar kormányt. “Mivel minden magyar felelős minden magyarért”, az elmúlt hét végén elindultak a szállítmányok. Ezek Kárpátalja kivételével már mindenhova meg is érkeztek. Így Erdélybe, Felvidékre, Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre összesen 710 ezer maszkot, 32 ezer védőruhát és 200 ezer kesztyűt küldött a magyar kormány – tájékoztatott Szijjártó Péter.

Végül elmondta, hogy ugyan a Magyarországtól segítséget kérők listájánál jóval rövidebb, de van egy olyan lista is, amelyen a magyaroknak segítséget nyújtó országok szerepelnek. Példaként közölte: kedd délelőtt videokonferencia formájában tárgyalt az üzbég kereskedelmi miniszterrel. Ő jelezte, már úton van az a repülőgép, amely – bakui átszállással – 500 ezer maszkot hoz Magyarországra az üzbég kormány segítségnyújtásaként. A külgazdasági és külügyminiszter az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a védekezés főszereplői, az orvosok, az ápolók, a rendőrök és a katonák a lehető legjobb eszközellátottság mellett végezhessék munkájukat – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!