Romániában elérte a négyszázat a járvány halálos áldozatainak száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Elérte a négyszázat Romániában az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, külföldön eddig 58 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

hirdetés

A stratégiai kommunikációs törzs péntek kora délután ismertetett összesítéséből kiderült: a fertőzés terjedése az utóbbi hét ritmusában folytatódott. Az utóbbi 24 órában 360-nal 8067-re emelkedett az országban eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 1508 páciens már gyógyultan hagyta el a kórházat. A diagnosztizált páciensek közül – az előző napinál 15-tel több – 258 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az utóbbi 24 órában 6176 tesztet végeztek el, ami több mint másfélszerese az utóbbi hét napi 4000-es átlagának.

hirdetés

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem 2100 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 109 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá rendeltek. A rendőrök eddig 428 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén. A kijárási korlátozások megsértése miatt csaknem 6800 embert büntettek meg az utóbbi 24 órában, átlagosan 2078 lejes (150 ezer forint) bírsággal.

Az utóbbi 24 órában több mint tízezren kerültek ki a karanténból, de jelenleg is több mint 50 ezren töltik otthoni elkülönítésben és több mint 22 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási periódusnak tekintett időszakot. A hivatalos statisztika szerint továbbra is a vesztegzár alá vont Suceava megye a legfertőzöttebb, ahol 3-ra emelkedett az ezer lakosra számított fertőzöttek száma. Hunyad és Arad megyében is meghaladja a 0,8-et az ezer lakosra jutó regisztrált fertőzések száma.

A székelyföldi Kovászna megye – Románia 41 megyéje közül – a hatodik a fertőzöttségi sorban: itt az eddig észlelt 123 koronavírus-fertőzés 0,59 esetnek felel meg ezer lakosonként. A székelyföldi Hargita megye a legkevésbé fertőzött romániai megyék egyike, ott mindössze 11 esetet jegyeztek fel.

Baranyi László MTI

hirdetés