Mentesül a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól a mezőgazdasági ágazat

vízhiányos, öntözési, klímavédelmi, vízkészletjárulék Illusztráció: Pixabay

A mezőgazdasági ágazat mentesül a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól a járványügyi veszélyhelyzet idejére. Ez számos területen jelent segítséget a gazdálkodóknak – tájékoztatott közleményében dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökének.

„A vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idején történő teljesítéséről” című, vonatkozó kormányrendelet – 123/2020. (IV. 16.) – április 16-án jelent meg. A megjelent módosítások értelmében a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználók a veszélyhelyzet idejére mentesülnek a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól. Ez egyaránt vonatkozik a növénytermesztés, az állattenyésztés, a vadgazdálkodás és a kapcsolódó szolgáltatások, az erdőgazdálkodás, valamint a halászat, halgazdálkodás területén tevékenykedőkre.

A mentesség a nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettséget nem érinti, a mentességet a vízhasználók az éves és negyedéves bevallás során érvényesíthetik, külön nyilatkozattal. A külön nyilatkozat megtételének egyszerűsítése érdekében a Katasztrófavédelem készített egy formanyomtatványt (ezt a Katasztrófavédelem honlapján és a https://vkj.gov.hu oldalon is közzéteszik majd), amelyet az éves/negyedéves bevalláshoz csatoltan kell majd benyújtani.