Minden teszt negatív, jövő hétfőn folytatódna az úszók felkészülése

bohus, pozitív Bohus Richárd a 100 méteres hátúszás selejtezőjében. Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)

Minden magyar válogatott úszót érintő koronavírus-teszt negatív eredményt hozott, így a tervek szerint jövő hétfőtől folytathatnák a felkészülésüket.

Ezt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke mondta el hétfőn a Kossuth Rádiónak, hozzátéve, hogy múlt kedden és pénteken összesen 243 vizsgálatot végeztek el. A MÚSZ azt követően függesztette fel a keretedzéseket azon válogatott úszók számára, akik külföldi edzőtáborból tértek haza, hogy tizen is megfertőződtek – öt “kétes” eredmény született -, köztük a világbajnok Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid.

hirdetés

“Minden egyes hét, amit kihagyunk, az úszóink eredményességét veszélyezteti. Ha még heteket hagyunk ki, az olyan mértékben fogja visszavetni a magyar úszósportot, amit nem érdemel meg” – nyilatkozta Wladár Sándor. Meglátása szerint amennyiben betartják a szükséges intézkedéseket – ráadásul a medencetérben a klóros levegő és annak fertőtlenítő hatása miatt “jobbak” is a feltételek -, és megkapják az engedélyt, akkor jövő hétfőtől folytatni lehet az edzéseket.

hirdetés

A sportvezető megjegyezte, nincsenek arról információik, hogy a rivális nemzetek jelenleg milyen körülmények között készülnek.
Wladár hozzátette, ugyan a fertőződés kockázatát nem lehet csökkenteni, de ha folytatják az edzéseket, akkor minden tréning előtt orvosi vizsgálaton esnek majd át a versenyzők. A MÚSZ elnöke megjegyezte, a korábbi teszteket egy magán szolgáltatón keresztül, akkreditált laborban végeztek, ez mintegy tízmillió forintjába került a szövetségnek.

MTI

hirdetés