Róma születésnapját az interneten ünneplik a járvány miatt

róma Fotó: Pixabay

Szenátorok, Vesta-szüzek és gladiátorok felvonulása helyett az idén internetes születésnappal ünneplik meg a hagyomány szerint április 21-én alapított Róma 2773. évét.

Az Örök Város fénykorát felidéző Római Hagyományőrző Csoport (Gruppo Storico Romano) a járványhelyzetre tekintettel közösségi oldalán tartja meg a születésnapi ünnepséget. Ismert római színészek elevenítik fel a Kr. e. 753-ban, a legenda szerint az ikerpár Romulus és Remus alapította város ókori történetének epizódjait, anekdotáit, nevezetes szereplőit. Az egyetlen szabadtéri esemény a Róma tiszteletére délben leadott ágyúlövés lesz a hét római domb egyikéről, a Gianicolóról.

hirdetés

A Gruppo Storico Romano húsz éve szervezi a születésnapi ünnepségeket. Minden év április 21-én Európa és a világ számos országából, köztük Magyarországról is, ókori hagyományőrző egyesületek tagjai vesznek részt a korabeli ruhák tökéletes másaiban tartott felvonuláson. A menet a Circus Maximustól a Colosseumig halad a város történelmi városközpontján keresztül. A római kulturális minisztérium a közösségi csatornáján látható videóval készült. Az anyag a Pantheon “lyukas” kupolájáról és a látogatókat megvilágító fényről szól.

hirdetés

A Colosseum is rendkívüli virtuális látogatásra hívja látogatóit, bemutatva az amfiteátrum területén végzett legújabb ásatásokat. Virginia Raggi római főpolgármester születésnapi köszöntőjében bizalmat kért a 2773 éves város lakosaitól a járványhelyzet utáni újrainduláshoz – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!