A klímatudatos társadalom megteremtése az egyéni felelősségvállalással kezdődik

klímatudatos Illusztráció: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett klímaügyi egyeztetés-sorozat újabb állomásán Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár és Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyarországi természet- és klímavédelemmel foglalkozó civil szervezetek vezetőivel egyeztetett a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia konszenzusos megalkotása érdekében 2020. április 21-én.

Az online megbeszélésen a minisztérium, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Greenpeace Magyarország, a Greenstreams, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Országos Erdészeti Egyesület, a Regionális Energiagazdálkodási Kutató Központ és a WWF Magyarország képviselői vettek részt. Megvitatták, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy 2050-re össztársadalmi szinten megvalósuljon a klímasemleges gazdaságra való átállás. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntartható gazdaság megvalósításának elengedhetetlen feltétele a gazdasági célok összehangolása a klímavédelmi- és környezetvédelmi törekvésekkel.

hirdetés

Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve kiemelten kezeli a Kárpát-medence természeti környezetének helyzetét. Továbbá gazdag vízkészletének, termőföldjeinek, erdeinek és élővilágának megóvását. A változó éghajlati körülmények miatt fokozott figyelmet kell fordítani a meglévő biológiai sokféleség megőrzésére és az élőhelyek természeti állapotának fenntartására, javítására. Az Akcióterv fontos vállalásokat tett ennek elérése érdekében. Például évente egymillió fa ültetésével, az erdős területek bővítésével, a hazai vizek védelmével és a megújuló energiaforrások aránynak növelésével.

Botos Barbara ismertette a kormány dekarbonizációs stratégiáját. Eszerint 2030-ra a Magyarországon előállított villamosenergia 90 százalékban széndioxid-mentes, a gazdaság pedig 2050-re teljesen klímasemleges lesz. A kitűzött célok eléréséhez komoly társadalmi összefogás szükséges. Ennek a civil szervezetek fontos résztvevői és tevékeny alakítói. A jövőben törekedni kell arra is, hogy a fiatal generációk számára hosszú távon fenntartható életkörülményeket teremtsünk.

A megbeszélés során a résztvevők kitértek az állampolgárok környezettudatos döntéseinek jelentőségére is. A klímatudatos társadalom megteremtése az egyéni felelősségvállalással kezdődik. Az ambiciózus célok megvalósításához fontos az átfogó és tartós szemléletformálás, hiszen a klímaváltozás mindenki közös ügye. Az ITM további egyeztetéseket tervez az érintett iparági, érdekképviseleti és civil szervezetekkel. A kerekasztal-beszélgetések során megfogalmazott javaslatok hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotásához – tájékoztatott az ITM Kommunikáció.