Hetente több millió ember tesztelését tervezik Németországban

genetikai, halálos, ukrajnában, németországban, kínában, olaszországban, Moszkvában Illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Hetente több millió koronavírustesztet kellene elvégezni Németországban a szövetségi kormány egy formálódó járványügyi törvénycsomagja szerint. Erről szerdán számoltak be német lapok.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény várhatóan júniusban életbe lépő módosítása szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát. Így Németország fokozatosan maga mögött hagyhatja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet. A javaslatban az is szerepel, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok védelmében megelőző jelleggel – tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül – szűrni kell az időseket és a betegeket gondozó és ápoló intézmények lakóit és személyzetét. A tömeges tesztelés nagyjából havi 1-1,5 milliárd euróba (355-532,5 milliárd forint) kerülhet a kormányzati számítások szerint. Szükség esetén az állatorvosi laboratóriumokat is be kell vonni a munkába.

A tervek szerint kiterjesztik a bejelentési kötelezettséget. Az új szabályok alapján a helyi egészségügyi hatóságoknak nemcsak a koronavírus-fertőzés tényéről – a pozitív teszteredményről -, hanem a negatív eredményekről is tájékoztatniuk kell a Robert Koch országos közegészségügyi intézetet (RKI). A gyógyultak száma alakulásának nyomon követéséhez azt is be kell jelenteni, ha egy igazolt fertőzött szervezetében már nem lehet kimutatni a kórokozót.

A kormány elé várhatóan április végén, a törvényhozás elé pedig május elején kerülő javaslatcsomag néhány elemét már korábban bejelentették. Közölték, hogy a 375 járási és városi egészségügyi hatóságnál 20 ezer lakosonként kialakítanak egy öt szakemberből álló munkacsoportot. Ennek csak a fertőzési láncok feltárása lesz a feladata. Azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik. Ezt a fejlesztést 50 millió euróval támogatják a szövetségi költségvetésből. További mintegy 20 millió eurót az új típusú koronavírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedő külföldi EU-s állampolgárok németországi kezelésére fordítanak.

A legutóbbi kormányzati adatok szerint a járvány kezdete óta nagyjából 1,7 millió koronavírustesztet végeztek Németországban. A laboratóriumok kapacitása hozzávetőleg heti 730 ezer teszt elvégzésére elég. Az RKI elnökhelyettese, Lars Schaade keddi berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a kapacitások kihasználását korlátozza a tesztekhez szükséges, úgynevezett reagens anyagok globális piacán jelentkező erős keresletből fakadó hiány.

A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig országszerte 145 694 ember szervezetében mutatták ki. Ez 2237 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett. A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg. Ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit – írja az MTI.