Váradi Mariann: A véradások szervezésébe is új rendszert hozott a veszélyhelyzet

Fotó: Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszttől is gyors, céltudatos döntéseket követelt meg a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése. A részletekről Váradi Mariannt, a szervezet véradásszervezésért felelős szakmai vezetőjét kérdeztük.

hirdetés

A véradások tekintetében nagy változást hozott, hogy a munkavállalók nagy része otthoni munkavégzésre állt át. Az iskolák szintén az online oktatásra rendezkedtek be. Mindez azt indukálta, hogy egyre több munkahely és közintézmény mondta le a területére szervezett véradásokat. Tehát jelentősen csökken a véradások száma, át kell értékelni az előzetesen becsült véradási számokat. Illetve mivel a városi rendezvények, kitelepülési lehetőségek is elmaradnak, az eseti véradások száma is jelentősen visszaesik.

hirdetés

A járvány előtt 1600-1800 fős napi megjelenéssel számolhatott a vérellátó szolgálat. Jelenleg napi 1100-1200 fő az általános. Mivel a kórházakban a nem életveszélyt elhárító műtéteket elhalasztották, ezért egyelőre a kevesebb véradóval is fedezni tudják a szükséges mennyiséget.

Az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása azonban folyamatos feladat, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége. Tovább nehezíti a vérellátás helyzetét, hogy a közösségi oldalakon téves információk is megjelentek a koronavírussal és a véradással kapcsolatban. A koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. Legnagyobb veszélye az, hogy a betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele – olvasható a szervezet honlapján.

Véradás miatt a kijárási korlátozás alatt is lehetséges az otthonok elhagyása – emelte ki Váradi Mariann. A véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében szigorú megelőző intézkedéseket vezetett be az Országos Vérellátó Szolgálat. A véradásra jelentkezőket a Nemzeti Népegészségügyi Központ által javasoltnál szigorúbb szabályok szerint előválogatják. Békés megyében is a rendszeres véradókat telefonon értesítik az aktuális véradásról. A beszélgetés folyamán több kérdést is feltesznek, ami alapján eldől, adhat-e vért éppen az illető. A véradás helyszínén is további korlátozásokat vezettek be. Kötelező megtartani például a kellő távolságot.

A potenciális véradók lehetőleg tájékozódjanak a közelükben található intézményi véradásokról, melyek az Országos Vérellátó Szolgálat, és az egészségügyi intézmények hatáskörében zajlanak. Telefonon is lehet érdeklődni a véradási időpontokról. Az aktuális véradási lehetőségekről a véradási helyszínkereső használatával is tájékozódhatnak az érdeklődők, a véradásokra az időpontfoglalást is lehetővé tették – árulta el Váradi Mariann.

A Váradi Mariannal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés