WHO: meg kell ismerni a vírus állati eredetét

fertőződött, fertőzöttek, New, WHO, Koronavírus, fertőzött, fertőzöttek Illusztráció - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Meg kell ismerni az új típusú koronavírus állati eredetét – hangsúlyozta szerdán Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója.

Ryan szerint nagyon fontos megismerni a Kínában felbukkant, a természetben élő állatfajokról emberre átterjedt új vírus állati eredetét. Ha egyszer áthágta az állatok és az emberek közti határt, megteheti még egyszer – figyelmeztetett. A WHO szerinte kész együttműködni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Állategészségügyi Világszervezettel (OIE), hogy vizsgálatot folytassanak az állati eredetről. Felajánlotta a segítségét a kínai kormánynak is.

Ryan óvott attól, hogy a világ országai túl korán engedélyezzék a világjárvány miatt betiltott a külföldi utazásokat. Mondván, hogy “igen óvatos kockázatkezelésre lesz szükség”. Megjegyezte, hogy Afrikában még csak a járvány elején vannak, Szomáliában az elmúlt héten közel 300-szorosára nőtt az igazolt fertőzések száma.

A szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdán kijelentette: reméli, hogy a Trump-kormányzat újragondolja a szervezet finanszírozásának felfüggesztését. A fő figyelem a járványra és az életek megmentésére irányul. “Aggasztóan emelkedő tendenciák vannak a járvány korai szakaszában Afrika és Dél-Amerika egyes részeiben” – mondta virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz. “Még nagyon sok rés van a világ védelmi rendszerében. Nincs olyan ország, ahol minden a helyén lenne” – tette hozzá.

A főigazgató a bírálatokra reagálva védelmébe vette a WHO azon döntését, hogy csak január 30-án rendelték el a legmagasabb szintű nemzetközi vészhelyzetet. “Visszagondolva úgy vélem, hogy a megfelelő időben rendeltük el a vészhelyzetet, amikor a világnak elegendő ideje volt még reagálni” – mondta Tedrosz. Hozzátéve, hogy azon a napon Kínán kívül még csak 82 Covid-19 fertőzöttet tartottak nyilván, halálesetet pedig egyet sem.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten bírálta a WHO-t a járvány kezelése miatt. Közölte, hogy megvonja tőle a pénzügyi támogatást. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette: az Egyesült Államok szerint Kína nem jelentette megfelelő időben az új koronavírus-járványt a WHO-nak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a járvány a kijárást korlátozó intézkedéseknek köszönhetően Nyugat-Európában már elérte a csúcsát, egyes országokban stabilizálódik, illetve lassul, de bármikor újból belobbanhat. Kelet-Európa, Afrika, Közép- és Dél-Amerika kapcsán a főigazgató megjegyezte, hogy itt még korai szakaszban van a járvány. Az országok felének nincsen terve a fertőzések megakadályozására, illetve megfelelő higiéniai előírásokra és tájékoztató kampányokra. “Nem kérdés, hosszú út van még előttünk. A vírus még sokáig velünk lesz”- hangsúlyozta.

A Kínában a tavalyi év végén megjelent SARS-CoV-2 nevű koronavírusnak eddig világszerte több mint 180 ezer halálos áldozata van, közülük Európában több mint 113 ezer. A vírust több mint 2,6 millió embernél diagnosztizálták szerte a világban, a kórból több mint 706 ezren gyógyultak meg – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!