Magyar kutatások folynak a koronavírus vérplazmából kinyert ellenanyagának felhasználásával kapcsolatban

influenzaszerű, Novavax, negatív, védőoltás, egyesült, vuhanban, izraelben, kórházból, koronavírus, kínában, franciaországban Fotó: Pixabay

Biztató magyar kutatások folynak a koronavírus vérplazmából kinyert ellenanyagának felhasználásával kapcsolatban, egy betegnél már is elkezdték a használatát – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a világon az elsők között a Szent László kórházban magyar kutatóknak, orvosoknak sikerült vérplazmából előállítani a koronavírus ellenanyagát és egy súlyos állapotú betegnek csütörtökön elkezdték adagolni. Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését a 30/6029250 telefonszámon, illetve a verplazma@dpckorhaz.hu oldalon.

hirdetés

A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a vírus környezetben való elterjedtségét is vizsgálják, a főváros szennyvizében egyelőre nem találtak koronavírust. A járvány aktuális adatait ismertetve Müller Cecília elmondta: már 877-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen.