Magyarok Kenyere: A gazdák adományait a koronavírus sem állíthatja meg

magyarok Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Most mindennél nagyobb szükség van a kárpát-medencei magyar gazdák összefogására. Ezért idén is elindul a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program. Trianon százéves évfordulóján új elemmel is bővül: a csíksomlyói búzaszentelő ünnepséget idén kivételesen a virtuális térben valósítják meg.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá évről évre. Számos kárpátaljai gazdatársat segítenek vetőmagadományukkal is a felajánlók. A tavalyi esztendő minden eddiginél sikeresebb volt a program életében: több mint 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban. Közel 800 tonna búzát gyűjtöttek a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak.

A gazdáknak köszönhetően mostanra az egész Kárpát-medencében elmondható: „Egy kenyéren vagyunk”. Külön aktualitása van ennek a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított. A MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkötelezett abban, hogy a határon túli magyarság hitét, kitartását az adományozáson túl a gazdasági és szakmai együttműködések területén is kamatoztassák. Az összetartozás jeleként megszólították a nagyvilág magyarságát. Üzenetük és jelképes lisztadományuk így eljuthatott többek között az Egyesült Államok, Kanada, Venezuela, Írország, Ausztria számos magyar közösségéhez is. Kimondható: az egész világon megsült a Magyarok Kenyere.

A NAK és a MAGOSZ – a program közel egy évtizedes sikereihez hasonlóan – idén is számít a magyar gazdatársadalom jótékony adományaira, éljenek akár határon innen s túl. A koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra, és a mezőgazdaságon kívüli személyek támogatására is.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara