Jó állapotban vannak az őszi kalászosok Békésben

kalászosok, őszi, Magyarok Kenyere Illusztráció: Pixabay

Jó állapotban vannak az őszi kalászosok Békés megyében. A jelek szerint ígéretes búzatermésre van kilátás, ám a csapadék nagyon hiányzik a földből – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága kedden közleményben az MTI-t.

Mint írják, az őszi kalászos kultúrák a kedvező időjárásnak köszönhetően nagy részben jó vagy közepes állapotban vannak. Kipusztulás minimális mértékben történt, belvíz problémák nem jelentkeztek. Az őszi búzák és az őszi árpák jó állapotban vannak, több gazda jelezte, hogy ígéretes búzatermés várható, ám ahhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű csapadék. Az április eleji tavaszi fagy kicsit megcsípte az állományokat, de jelentős kárt nem okozott a szántóföldi kultúrákban.

Az őszi káposztarepce esetében az enyhe tél miatt az állományok jelentős része megerősödött. Több alkalommal volt szükség regulátoros beavatkozásra a növényfejlődés visszafogása érdekében. Ugyancsak az enyhe tél miatt fokozott rovarkártétel várható.

Békés megyére nem jellemzőek a gyümölcsültetvények. Ahol mégis vannak, ott jelentős tavaszi fagykár következett be, a baracknál 40-100 százalékos terméskieséssel is lehet kalkulálni. Rügykár szinte minden kultúrát ért, a cseresznyénél 40-100, a meggynél 20-80, a szilvánál 30-40 százalékos lehet – olvasható a közleményben.

A NAK megyei igazgatósága hozzáteszi, idén várhatóan körülbelül 440 ezer hektárra 9 ezer 200 egységes kérelmet nyújtanak be a gazdák – írja az MTI.