Szja-bevallás: Úton a papíralapú tervezetek

családi, szja-bevallási, szja, bevallás, bevallási

2020. április 15-éig kérhették az szja-bevallási tervezetük postázását azok, akiknek nincsen ügyfélkapus regisztrációjuk. A telefonos, a postai, a netes és a személyes igényléssel több mint 300 ezren éltek. A tervezeteket a NAV folyamatosan postázza az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Sőt azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt ellentmondást tartalmaz.

A postai csomag általánosságban tartalmaz egy rövid, személyre szabott tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (19EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Bizonyos esetekben ettől eltérhet a boríték tartalma. Kiegészítő nyilatkozatot kapnak azok, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz. Visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni, melyben kiválasztható, hogy azt a NAV postai úton vagy átutalással juttassa el. A nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével válik a bevallási tervezet érvényes bevallássá. A visszaigényelhető összeg kiutalása annak beérkezésétől számított 30 napon belül megtörténik.

hirdetés

Ha befizetendő adót tartalmaz a tervezet, és annak összege nem haladja meg a 200 ezer forintot, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton kérhető legfeljebb hat hónapra a részletfizetés. Szintén feltüntethető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni, ha több pénztárnak is tagja volt. Kiegészítő nyilatkozat egyébként csak akkor tehető, ha a tervezet tartalmaz minden olyan jövedelmet, amelyről bevallást kell benyújtani. Akik egyetértenek a postán kapott tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot nem kaptak, nem kell tenniük semmit. A tervezetből automatikusan bevallás lesz.

Az áfás magánszemélyek és az őstermelők a tervezet adatainak felhasználásával készíthetik el a 19SZJA bevallást. Az őstermelőknek az idei évtől a szociális hozzájárulási adót a személyijövedelemadó-bevallásban kell bevallaniuk. Az év közben megfizetett szociális hozzájárulási adóból az adókulcs 2019. július 1-jei csökkenése miatt visszajáró összeget is a bevallásban tudják visszaigényelni.

Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele 2019-ben nem haladta meg a 600 ezer forintot, akkor elegendő visszaküldenie a kiegészítő nyilatkozatot. A 19SZJA bevallást nem kell benyújtania. Aki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-áig. Mivel a papíralapú tervezet adatait nem lehet módosítani – tájékoztatott dr. Zsigmond Ágnes, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága Humánpolitikai és Igazgatási Osztálya osztályvezetője.