A 200 fő feletti idősotthonokra is kiterjed a kórházparancsnokok hatásköre

alapvető, kórházparancsnokok Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Kormány elrendelte, hogy a kórházparancsnokok hatásköre ezentúl nem csak a kórházakra, hanem a legalább 200 férőhelyes idősotthonokra is kiterjed, tehát ott is joguk van felügyelni az egészségügyi készletgazdálkodást.

Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnokok, ahogy a kórházakban, úgy az idősotthonokban sem hozhatnak döntést ápolási, gondozási és orvos szakmai kérdésekben – az erről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

hirdetés

A koronavírus-járvány az idősotthonokat kiemelten veszélyezteti. Jelenleg 27 idősotthonban van igazolt fertőzött, 628 gondozott, 87 dolgozó fertőzött és 66 idős gondozott hunyt el. Ebből 34 gondozott a Pesti úti idősotthonban. Az egészségügyi védőeszközökkel való felelős gazdálkodás és a dolgozók védelme ezekben az intézményekben kiemelten fontos.

A kórházparancsnokok március végén kezdték meg a munkát, azóta segítik a kórházak működését és az egészségügyi készletek védelmét. Jelzésük alapján már több büntetőeljárás indult védőeszközök eltűnése miatt – írja a koronavírus.gov.hu.

hirdetés