Változások lépnek életbe az Orosházi Kórház betegellátásában

Orosházi Kórház, ápolót bántalmazott Orosházán, kötelező maszkviselés

Az Orosházi Kórházban is újraindul május 4-e hétfőtől az eddig szüneteltetett egészségügyi szolgáltatások – egynapos ellátások, szakrendelések – egy része, amik eddig a járvány miatt szüneteltek – olvasható a kórház hivatalos Facebook oldalán.

hirdetés

A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

A járóbeteg szakellátás kórházunkban – csökkentett módban – eddig is biztosított volt. Hétfőtől azonban már nem csak sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások lesznek, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul a Könd utcai rendelőintézetben található háziorvosi-, házi gyermekorvosi-, védőnői- és fogászati alapellátás egy része.

hirdetés

A Kásler Miklós miniszter által kiadott rendelet szerint a vizsgálatokra csak telefonon előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni. (Az Orosházi Kórház a 06 68 411-166-os számon érhető el).

Beutaló köteles szakrendelések esetén a háziorvos, nem beutaló köteles szakrendelések esetén (bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, pszichiátriai és addiktológiai, fül-, orr-, gégészeti, szemészeti, általános sebészeti és baleseti sebészeti, onkológiai) a beteg vegye fel a kapcsolatot az adott szakrendeléssel. Ahol lehetőség van, ott telefonos vizit lesz, (pl. gyógyszerfelírás e-receptre) így nem szükséges a személyes orvos-beteg találkozás. Ha ily módon nem oldható meg a panasz kezelése, akkor a beteg időpontot kap.

Mivel óránként maximum 4 vizsgálatot tarthat egy szakrendelés, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg időben érkezzen a vizsgálatra a várókban töltött idő és az ott várakozók számának minimalizálása érdekében. Amennyiben a beteg nem jelenik meg időben, a szigorú betegfogadási rend miatt a vizsgálatot nem végezzük el, ekkor a páciens új időpontot kérhet.

A rendelőintézet Könd utcai bejárata továbbra is zárva lesz, bejutni a Kórház utcai főbejárat melletti szűrőponton keresztül lehet. A belépéskor kötelező elővizsgálatot (pre-triage) tartunk, ahol megmérjük a beteg lázát, majd fertőtlenítenie kell a kezét és ki kell töltenie a járványügyi kérdőívet. Amennyiben a belépéskor felmerül a koronavírus gyanú, a beteget erre a célra kijelölt és elkülönített helyiségbe kísérjük.

A kórház területén kizárólag védőmaszkban lehet tartózkodni! Kérjük, amennyiben lehetséges, eldobható vagy mosható maszkban érkezzen. Természetesen ha nincs maszkja, a szűrőponton biztosítunk.

A vizsgálatra egyedül érkezzen, ez alól kivételt a kiskorú- illetve a mozgásában korlátozott beteg kísérője jelent. Kérjük, hogy a váróban a 1,5 méteres távolságot egymás egészségének védelme érdekében mindenki tartsa be!

Az Orosházi Kórházban március 16-a óta szünetelnek a nem sürgős műtétek, az egynapos ellátások. A friss rendelet szerint május 4-től ezek egy részét fokozatosan, a lehetőségeknek megfelelően újraindítjuk. A rehabilitációs kezelések is megkezdődhetnek, azonban egyelőre kizárólag az akut esemény (pl. műtét, stroke) utáni kórházi kezelések indulhatnak el.

A járóbeteg szakellátásban a vírus okozta magas kockázatú tervezhető vizsgálatok, beavatkozások előtt kötelező a koronavírus PCR tesztelés. A fekvőbeteg, valamint az egynapos ellátásban tervezhető beavatkozás végzése céljából bekerülő minden betegnél kötelező a koronavírus PCR tesztelés még a kórházi felvétel előtt. Ezen esetekben kórházi felvétel és a beavatkozás csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában történhet. Arról, hogy a mintavétel mikor és hogyan történik, a minisztérium külön tájékoztatást ad majd ki a kórházak részére – írják.

hirdetés