Könyvek története, Fekete István és Arany János a magyar írásbeli feladatok között

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés is szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin. Míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád művei között lehetett választani hétfőn az Eduline oktatási portál információi szerint.

A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyar érettségi első részében. A diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget. Majd különféle feladatokat kellett ennek alapján megoldaniuk.

hirdetés

A portál információi szerint az első részhez tartozó szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak. A második részben a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott. Ezek közül a diákoknak egyet kellett választaniuk, azaz egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését – írja az MTI.