Romániában továbbra is csökkenő tendenciát mutat a nyilvántartott aktív esetek száma

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Romániában hétfőn is csökkent a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, ami – két nap kivételével – már tendenciává vált az utóbbi hét napon.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfő kora délután közzétett jelentése szerint az utóbbi 24 órában 400 koronavírusos pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, ami meghaladja az újonnan nyilvántartásba vett fertőzöttek – az utóbbi hét átlagát egyébként enyhén meghaladó – 349-es számát.

hirdetés

Az utóbbi hét napon 127-tel csökkent Romániában az igazolt aktív esetek száma, ehhez azonban nemcsak a gyógyultak egyre növekvő száma járult hozzá, hanem az is, hogy 172 koronavírusos beteg életét vesztette. A hétfői jelentésben szereplő (az utóbbi időszakban átlagosnak számító) 23 halálesettel már meghaladta a 800-at a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma, 95 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár pedig külföldön vesztette életét. Romániában eddig 13 512 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 243-at intenzív osztályon ápolnak. Több mint 32 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.

A május elsejei hosszú hétvégén ismét megugrott a kijárási korlátozásokért kiszabott bírságok száma: az utóbbi 24 órában is csaknem 5400 szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1785 lejre (130 ezer forint).

Baranyi László MTI