Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az elhunytak száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az új koronavírus okozta fertőzés halálos áldozatainak száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A szaktárca jelentése szerint újabb 213 ember veszítette életét az elmúlt egy napban, a szerdai 244 és a keddi 185 haláleset után.
Több mint 128 ezer regisztrált páciens győzte le a fertőzést, számuk a héten naponta több mint kétezerrel emelkedett. A különböző típusú vizsgálatokkal eddig 256 855 fertőzöttet szűrtek ki, amelyből 221 447 esetben a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek mutattak pozitív eredményt. A módszerrel 754 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, a szaktárca ezeket tekinti a napi esetszám-növekedésnek.

Az ország összes tartománya kezdeményezte, hogy a jövő héten tovább enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon – erről Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter beszélt a parlament illetékes szakbizottságában, amely a járvány kezdete óta hetente hallgatja meg beszámolóját. A kormány négy szakaszt határozott meg az óvintézkedések feloldására, egy-két kivételtől eltekintve mindenhol jelenleg az előkészítő, nulladik fázis van érvényben.

A tartományok túlnyomó többsége jövő hétfőtől már átlépne az egyes fázisba, amely lehetővé teszi például az éttermek teraszainak részleges megnyitását, a szállodák újranyitását a közös helyiségek használata nélkül, valamint a vallási helyszínek, kulturális intézmények újbóli látogathatóságát korlátozott létszám mellett. A többi régiótól eltérően nem teljes területére, hanem csak bizonyos egészségügyi körzeteiben kérte az enyhítést a szaktárcától Katalónia, ahol ez a 7,5 millió lakosból 840 ezret érintene, továbbá Kasztília és León, amelynek 2,4 millió lakosa közül mintegy 54 ezerre vonatkozna.

A katalán autonóm közösségben az összes regisztrált eset száma 52 505, a gyógyultaké 23 231, a halottaké 5394. Az elmúlt egy napban 266 új fertőzöttet jelentettek, kórházba 163-an kerültek. Kasztília és Leónban 22 537-en fertőződtek meg, 7149-en épültek fel és 1864 hunytak el. Az új esetek száma 105-tel emelkedett, kórházi kezelésre 54-en szorultak egy nap alatt.

Az egészségügyi minisztérium a következő napokban megvizsgálja, hogy a tartományok valóban alkalmasak-e az óvintézkedések enyhítésére, amelyet a megfelelő járványügyi adatok mellett például meghatározott számú szabad kórházi- és intenzív osztályos ággyal is bizonyítaniuk kell. A kormány tervei szerint a korlátozásokat június végére oldják majd fel országosan, ám amíg a vírus ellen nincs védőoltás vagy más hatásos gyógymód, addig az élet nem állhat vissza teljesen a régi kerékvágásba, például a higiéniai előírások, illetve a távolságtartási szabályok várhatóan érvényben maradnak. Spanyolországban március 15-én vezették be a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, amelynek meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig.

Fehér Krisztina MTI