Szerbiában meghaladta a tízezret az igazolt fertőzöttek száma

járványban, fertőzöttek, Szerbiában, Müller, koronavírus Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Szerbiában elérte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma. Montenegróban viszont napok óta egyetlen új esetet sem vettek nyilvántartásba. A nyugat-balkáni országok többségében átlagosan 10-20 új fertőzöttet regisztrálnak naponta.

Szerbiában szombatról vasárnapra 9943-ról 10 032-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Járványügyi szakemberek szerint a nyár közepéig még elszórtan lesznek új fertőzöttek, ám nagyobb számú új megbetegedésre nem kell számítani. Késő ősszel viszont várhatóan újra megjelenik a vírus, úgyhogy nem szabad szem elől téveszteni az elővigyázatossági intézkedéseket a közeljövőben sem.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 862-ről 870-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A központi bank adatai szerint mintegy 45 ezren éltek a vállalati és személyi hitelek felajánlott három hónapos törlesztési moratóriumának lehetőségével. Így összesen 1,3 milliárd euró (454,4 milliárd forint) értékű hiteltörlesztés várja a május végét.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 1586-ról 1622-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A helyi sajtó értesülése szerint a kormány vasárnap dönt arról, hogy hétfőtől megnyitják-e a bevásárlóközpontokat és a vendéglátóhelyeket, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a sajtó úgy értesült, hogy egyelőre nem lehet újabb enyhítésekre számítani, a korlátozó intézkedések zöme hatályban marad.

Montenegróban négy napja nem jelentettek új esetet, a fertőzöttek száma 324. Az Adria-parti ország a tervek szerint július elsején nyitja meg az idei idegenforgalmi szezont, és “koronavírus-mentes övezetként” akarja vonzani a turistákat. Az illetékesek szerint távolabbi országokból nem valószínű, hogy érkeznek utazók, ám a szomszédos országok turistái még megmenthetik a szezont, az sem zárható ki azonban, hogy bizonyos országokból, ahol alacsony a fertőzöttek száma – például Németországból, Csehországból, Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából – indíthatnának célzott járatokat a montenegrói tengerpartra.

Bosznia-Hercegovinában szombatról vasárnapra 2070-ről 2090-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az illetékes szervek tájékoztatása szerint eddig az idegenforgalmi szektor szenvedte el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatt. Az utazási irodák bíznak abban, hogy hamarosan megnyílnak a határok, és újra érkezhetnek turisták az országba, ha viszont ez elmarad, és a járványügyi helyzet Európában nem nagyon változik, akkor remélik, hogy a hazai turizmus fellendül, hiszen az utazni vágyók külföldi úti célokat nem, boszniaiakat viszont meglátogathatnak – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!