A lezárások miatt a legionella kockázatára is oda kell figyelni

vízivás, vízhiány, Legionella, ivóvízbiztonság, csap, víz, közmű, vízhiány, ivóvízhálózat Fotó: Pixabay

A világjárvány alatt huzamosabb időre lezárt épületek és üzemek újranyitásakor kiemelt figyelmet kell fordítani azok ivóvízhálózatának, használati melegvízrendszerének, valamint légkezelő- és klímaberendezéseinek biztonságos üzemeltetésére, vizsgálatára. A pangó szakaszok ugyanis komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek, különös tekintettel a Legionella baktériumra, amely akár legionellozist, halálos betegséget is okozhat, hívták fel a figyelmet laboratóriumi szakemberek.

A koronavírus okozta járvány tetőzése után hamarosan a gazdaság újraindítása várható. Az épületek, épületrészek bezárása vagy korlátozott használata során azonban a pangó víz miatt jelentősen megnövekszik a Legionella és más kórokozó baktériumok szaporodásának kockázata a vizes rendszerekben, mondta Vadasi Tamás, Bordás Tamás és Kalinovits Gergő, a WESSLING Tudásközpont független laboratórium munkatársai – olvasható a Laboratorium.hu oldalán.

Kiemelt kockázatú létesítménynek minősülnek az egészségügyi intézmények, a kereskedelmi szálláshelyek, a nedves hűtőtornyok és közfürdők. A látogatók és a dolgozók egészségének védelme érdekében minden vizes rendszert biztonságosan kell üzemeltetni már a lezárás ideje alatt is, az újranyitás előtt pedig el kell végezni a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. De megjelenhet a feldolgozóüzemekben és az öntözőrendszerekben is, így ezeket is kiemelten kell ellenőrizni.

Mi az a Legionella? Miért kell tartani tőle pont most?

A Legionella egy olyan mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik. Súlyos megbetegedést akkor okozhat, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis lényegében egy atípusos tüdőgyulladás. Ez a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet. Elég az 1976-os, philadelphiai hotelben történt esetre gondolni. Tünetei a láz, a száraz köhögés.

A Legionella szaporodásának azonban leginkább éppen az olyan körülmények kedveznek, mint amilyenek most álltak elő:

  • a 20-50°C-os vízhőmérséklet,
  • a szükséges tápanyagok megléte (mesterséges rendszerekben ezeket az organizmusok, a víz alkotói, korróziós termékek és a vízrendszerben kiülepedett anyagok biztosítják számukra),
  • a pangó víz a szaporodáshoz szükséges időhöz.

A baktériumok koncentrációjának növekedésével a megbetegedések kockázata is növekszik. Az átmenetileg használaton kívüli épületek esetén a vizes rendszerek üzemeltetése során ezért a fenti feltételek megszüntetésére, minimalizálására kell törekedni.

Hogyan mehetnek az üzemeltetők biztosra az épületek, rendszerek újranyitása előtt?

A Laboratorium.hu-nak nyilatkozó szakemberek a vizsgálatok szükségességét hangsúlyozzák, felhívva a figyelmet a jogszabály pontos intézkedéseire. Ezek az ivóvíz-mikrobiológiai vizsgálatok (ivóvíz és használati melegvíz esetén a pangó vízben fokozottan szaporodni képes mikroorganizmusokra javasolt: Coliform, Escherichia coli, Telepszám 22°C-on, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus), a Legionella-vizsgálatok (a Legionella-kockázatbecslésben szereplő monitoring pontokon soron kívüli vizsgálat javasolt), valamint a levegővizsgálatok (a légkezelő rendszerek esetén egy, a klímaberendezéseknél szúrópróba-szerűen kiválasztott módon – a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletnek megfelelően).

Ahhoz, hogy a fenti vizsgálatok megnyugtató eredményt hozzanak, és hogy az üzemeltetők megelőzzék a Legionella elszaporodását, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadniuk:

  • Az ivóvíz hálózatok esetében fontos a víz áramlásának biztosítása. Ott, ahol az ivóvízhasználat nem folyamatos, szükséges a pangó szakaszok rendszeres, legalább hetente történő átöblítése, kifolyatása. Minden csapon minimum 2 percig, vagy hőmérséklet-állandóság eléréséig. A kifolyatás során törekedni kell az aeroszol képződés minimálisra csökkentésére, a dolgozók a munkafolyamat során lehetőleg viseljenek maszkot.
  • Fontos a végponti szerelvények tisztítása, vízkőtelenítése, mert a használaton kívüli szerelvényeken megtelepedő szennyeződések táptalajt és nagyobb felületet biztosíthatnak a baktériumok szaporodásához.
  • A csökkentett vízfogyasztás mellett üzemelő, de nem leürített használati melegvízhálózatok esetében is gondoskodni kell a cirkuláció folyamatos fenntartásáról, továbbá javasolt rendszeresen hőfertőtlenítést végezni: a rendszervíz hőmérsékletét minimum 3 órára 70°C fölé kell emelni, majd szakaszosan haladva a legtávolabbi csapoló irányából valamennyi kifolyót 3 percig forró vízzel átáramoltatni a vízhőmérséklet egyidejű ellenőrzése mellett.
  • A folyamatos légcserét csökkentett létszám melletti üzemelés esetén is biztosítani kell. Az üresen álló épületrészeket javasolt ezen túlmenően rendszeresen átszellőztetni.
  • Az épületek újranyitása várhatóan a hűtési szezon kezdetével azonos időpontban fog megtörténni. Emiatt fokozott figyelmet kell fordítani a klímaberendezések karbantartására, fertőtlenítésére.

A fenti intézkedésekkel és az ajánlott laboratóriumi vizsgálatokkal sokat lehet tenni azért, hogy a koronavírus után egy másik hírhedt kórokozó, azaz a legionella se fenyegethesse az egészséget – írja az Agrárszektor.