Estétől zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

zivatarokra, jégkármérséklő, hőség, Zivatarveszély, másodfokú, hőség, Zivatar, borús, jégkármérséklő, napsütés, felmelegedés, hidegfront, időjárás, zivatar, vihar, szél, felhőszakadás Illusztráció: Pixabay

Estétől a hidegfront mentén északnyugaton a záporok mellett néhol zivatar is előfordulhat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésében.

A hidegfront átvonulásával északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék. Az eső, illetve a záporok mellett helyenként zivatar, heves zivatar is előfordulhat. A zivatarokat viharos – a heves zivatart akár 90 kilométer/óránál is erősebb – szél és jégeső kísérheti. A napközben megerősödött szél még az éjszaka első felében is nagy területen erős lesz, néhol viharoshoz közeli. Kedd délelőttig további viharos lökések várhatók északnyugaton, illetve a Dunántúli-középhegység térségében, majd a déli órák környékétől fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

hirdetés

A zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Emellett Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére az erős szél miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban 6-16 fok között alakul a hőmérséklet, északnyugaton lesz hűvösebb, délkeleten enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13-18 fok között valószínű, de a tartósabban felhős délnyugati tájakon 12 fok is lehet.

MTI