Franciaországban ismét száz alá csökkent a napi halálozás száma

Ukrajnában, romániában, koronavírus, fertőzöttek, Franciaországban Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Franciaországban az elmúlt 24 órában 83-mal 27 074-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 348 és azt megelőző 263 után – közölte szerda este a francia egészségügyi minisztérium. A múlt hétvégén már száz alatt volt a napi halálozások száma.

A kórházban ápolt betegek száma is tovább csökkent. Kedd este óta 524-gyel 21 071-re. Közülük 2428-an vannak lélegeztetőgépen, 114-gyel kevesebben, mint 24 órával korábban. Ugyanakkor szerdán még mindig 543 új beteget vettek fel a kórházakba. Március 1. óta 140 734 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 507 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 97 424 fertőzött szorult kórházi ellátásra, közülük 58 673-an térhettek haza gyógyultan.

A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak a Science című szaklapban szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb becslése szerint a franciaországi fertőzötteknek 3,6 százaléka került kórházba és 0,7 százaléka halt meg. Ez utóbbi arány a 20 év alattiaknál 0,001 százalék, a 80 évnél idősebbeknél viszont 10,1 százalék. A férfiaknak – korosztálytól függetlenül – nagyobb esélyük van arra, hogy kórházba kerülnek, illetve meghalnak, mint a nőknek. Az április végén készült modell azt vetítette elő, hogy május 11-ig 2,8 millió francia esett át a Covid-19 betegségen, a lakosság alig 4,4 százaléka.

Ez a becslés némileg eltér ugyanezen kutatócsoport előző, április közepi tanulmányától, amelyben 0,53 százalékra becsülték a halálozási arányt. Akkor úgy vélték, hogy a fertőzési ráta a karantén előtti 3,3-ról 0,5-re eshet vissza nyolc héttel későbbre. Ezt most annyiban módosították, hogy a kijárási korlátozások előtt 2,9 volt a ráta. Azaz egy ember csaknem háromnak adta tovább a betegséget, a karantén végére pedig 0,67-re csökkent az arány. A szakértők következtetése viszont nem változott. A lakosság immunitása nem elégséges egy második hullám elkerüléséhez, ha az óvintézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés) a karantén után nem tartják be az emberek.

A szigorítások fokozatos enyhítésének egyik újabb jele, hogy a vírus által kevésbé veszélyeztetett Atlanti-óceán menti településeken szerdán több tengerpartot is megnyitottak a hatóságok. De csak aktív tevékenység esetére, azaz napozás vagy piknikezés továbbra sem engedélyezett. Az elegáns breton La Baule-ban és Pornichet-ben reggel 8 órától este 9 óráig fürdőzni, horgászni is engedélyezett – jelezte a Loire-Atlantique megyei prefektúra a Twitteren. Hozzátéve, hogy leülni vagy lefeküdni a homokba viszont nem szabad. A breton tengerparti települések vezetői a turisztikai vonzerő és a gazdaság fenntartása miatt tartják fontosnak a tengerpartok elérhetőségét. Ott mostantól sétálni, fürdőzni, sportolni és horgászni is lehet a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása mellett.

A párizsiak által kedvelt normandiai pihenőhelyek, köztük Deauville tengerpartjai viszont még nem nyitottak meg. A helyiek tartanak a fővárosiak áradatától. A hatóságok pedig szeretnék elkerülni, hogy a karantén vége után néhány nappal olyan csoportosulások alakuljanak ki, mint hétfő este a párizsi rakpartokon. Ott a rendőröknek kellett szétoszlatniuk az embereket. Más országrészekben, a Földközi-tenger partján és a délnyugati megyékben várhatóan a hétvégén nyithatnak a tengerpartok a prefektúrák szerint.

A veszélyeztetettebb – vörös – zónában található párizsi nagyáruházak, a Galeries Lafayette és a Printemps viszont július 10-ig – az egészségügyi rendkívüli állapot végéig – biztosan zárva maradnak. A kormány rendeletben koréátozta a 40 ezer négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok megnyitását a fővárosban. Zárva marad a belvárosi Forum des Halles, a Beaugrenelle és az Italie 2 is. A párizsi prefektúra szerint a bevásárlóközpontok megnyitása a jelenlegi járványhelyzetben felerősítené a Covid-19 terjedését. Ezzel veszélybe sodorva a lakosság életét – számolt be az MTI.