Spanyolországban 549-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek és 138-cal a halálos áldozatok száma

favipiravir, fertőzöttek, kórházfőparancsnok, fertőződtek, labor, koronavírus, izoláltak Kiemelt képünk illusztráció! MTI/Koszticsák Szilárd

Spanyolországban 549-cel emelkedett a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek és 138-cal a halálos áldozatok száma az elmúlt egy nap során – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentéséből.

A SARS-CoV-2 nevű vírust eddig 230 183 ember szervezetében mutatták ki a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel. Ezen kívül ellenanyag-vizsgálattal további 44 184 esetben azonosítottak már lezajlott fertőzést. A koronavírus 27 459 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az elmúlt 24 órában bekövetkezett halálesetek kétharmada Katalóniában és a madridi autonóm közösségben történt. Baszkföldről március 17-e óta most először nem jelentettek halálesetet. Az ország öt tartományában és a két észak-afrikai exklávéban senki sem halt bele a fertőzésbe az elmúlt egy napban. A gyógyultak száma 1409-cel növekedett, és összességében már meghaladta a 144 ezret.

hirdetés

Az egészségügyi minisztérium a nap folyamán dönt arról, hogy az ország mely területein engedi a járványügyi korlátozások további enyhítését. A lazítások ellenére a városok sorra mondják le tervezett tömegrendezvényeiket. Legutóbb az észak-spanyolországi Bilbao, Vitoria és San Sebastián önkormányzatai állapodtak meg arról, hogy ezen a nyáron nem tartják meg nyári fesztiváljaikat.
A hivatalos állami közlönyben (BOE) pénteken megjelent rendelkezés szerint Spanyolország június 15-ig meghosszabbítja a schengeni övezeten kívüli országokból érkezők beutazásának korlátozását. Emellett május 24-ig van érvényben az a keddi belügyminisztériumi határozat, miszerint csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Nemzetközi légi járatok az ország öt városának repülőteréről közlekednek, ezek Madrid, Barcelona, Gran Canaria, Málaga és Palma. Külföldi hajóforgalom nyolc kikötőben működik. A külföldről Spanyolországba érkezőknek péntektől kötelezően kéthetes karatnénba kell vonulniuk, lakhelyüket csak meghatározott esetekben, például élelmiszer- és gyógyszervásárlás miatt hagyhatják el ebben az időszakban.

Fehér Krisztina MTI