Véget ért az egységes kérelem-beadás első szakasza

németországban, egységes, aszály Illusztráció: Pixabay

Az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának május 15-i zárásáig összesen 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével. Ezeket a kérelmeket június 2-ig lehet szükség esetén adatváltozás miatt módosítani. Az ezzel kapcsolatos ügyintézésben is segítenek a falugazdászok, a korábban bevezetett eljárási és szigorú ügyfélfogadási rend alapján.

Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka. A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai most is segítették a gazdákat a támogatásigénylésben. Igaz, megváltozott körülmények között. A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel összhangban a NAK vezetése a kérelembeadási időszakra is felkészülve számos biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be. Illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át. Egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket. Továbbá a kamara kezdeményezésére megszületett jogszabály-változásnak köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézési folyamat. Így lehetővé vált, hogy a kérelmek falugazdászok általi beadása döntően telefonon keresztül is megtörténhessen. Személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

hirdetés

Az Európai Unió tagországai közül Magyarországon sikerült maradéktalanul betartani a beadásra vonatkozó határidőket. Köszönhetően a jól működő falugazdász-hálózatnak, a NAK központjában és a megyei igazgatóságon őket támogató munkatársaknak, illetve a Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai háttérrendszerének. De van olyan ország, ahol egyhónapos halasztást kezdeményeztek. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar gazdálkodók időben hozzájutnak majd a 2020-as támogatásokhoz.

A május 15-i zárásig a kamarai falugazdászok valamennyi hozzájuk forduló ügyfélnek segítettek. Összesen 113 446 darab kérelmet adtak be a MÁK online felületén, aminek 86 százalékát telefonos ügyintézéssel nyújtották be. Mindez területre vetítve összesen 1 717 263 hektár termőföldet érint. (Összehasonlításul: 2019-ben összesen 113 581 támogatási kérelmet adtak be a gazdálkodók falugazdász-közreműködéssel, 1 687 989 hektár földterületre.) Idén a magyarországi gazdálkodók – kamarai segítséggel együtt – összesen 166 903 darab egységes kérelmet adtak be a MÁK-hoz.

A tapasztalatok alapján a kamara munkatársai kiemelkedően helyt álltak ebben az intenzív és nehezített időszakban, amely során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett igényelni támogatást, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A megkérdezett kamarai tagok is elégedettek voltak a falugazdászok szakmai felkészültségével és segítő hozzáállásukkal, valamint az új eljárással; több mint 80 százalékuk kényelmesebbnek tartotta a telefonos beadást. Sőt, minden második tag annyira elégedett volt ezzel az ügyintézési folyamattal, hogy ha tehetné, jövőre is így adná be a kérelmét.

Minden olyan egységes kérelmet, amelyet 2020. május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig. Június 3. és június 9. között jelzett változtatási igény már az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár. Kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek 2020. május 15. után csak szankció mellett módosíthatóak. Annak a gazdálkodónak, aki május 18. és június 9. között nyújtja be egységes kérelmét a MÁK-hoz, már munkanaponként 1 százalékkal csökken az elfogadott támogatási összege. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosításra, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség, csak pontosításra.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara