A Gabonamúzeum már várja a békéscsabaiakat

kásler, bauhaus, Gabonamúzeum Ando György / Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

A napokban a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum egyik kiállítótere, a Gabonamúzeum is megnyithatta kapuit az enyhítéseknek köszönhetően. A részletekről Ando Györgyöt, a múzeum igazgatóját kérdeztük.

hirdetés

Május 15-én 9 órától ismét látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum Gyulai út 65. sz. alatt működő kiállítóhelye, a Gabonamúzeum. Békéscsaba mini skanzene azt mutatja be, hogyan éltek régen a város lakói. Az elmúlt években rendezvények sokasága valósult meg a területen, régen például díjugrató versenyek is voltak – árulta el Ando György. Jelenleg a Békéscsabai Vitézi Játékok, illetve a múzeumi nyári táborok helyszínéül szolgál. Sajnos idén a vitézi játékokra nem kerülhetett sor, a nyári táborokat azonban még tervezik.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a főépület zárva tart, a múzeum munkatársai nem unatkoznak. Készül például az új állandó kiállítás, valamint a Munkácsy-tárlat. Utóbbi bemutatását április végére tervezték, de a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. Egyelőre a kivitelezővel folynak az egyeztetések, pontosítások. A tárgyak kiválasztása, restaurálása is zajlik. Emellett a tudományos munka is folytatódott. Például az épülő Wenckheim-kerékpárút kapcsán egy igen reprezentatív kiadvány is elkészült, csak a bemutatásra vár.

De készül már a múzeum idei évkönyve is. Ezúttal Békés megyei történeteket, legendákat gyűjtöttek össze, Mesés Békés munkacímmel. A megye minden települése helyet kap majd a kiadványban, egy-egy érdekességet kiemelve a történetéből. Békéscsabáról például a letelepedés történetét osztják majd meg.

hirdetés