Előzzük meg odafigyeléssel a mezőgazdasági tüzeket!

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A betakarítási munkálatokkor sajnos gyakran lángra kap egy-egy mezőgazdasági gép, pillanatok alatt meggyulladt a gabonatábla vagy a tarló. Valójában ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

hirdetés

A szezon elején általában átvizsgálják a gépeket, elvégzik a karbantartásokat, azonban két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tüzek. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről, íme a legfontosabbak:

hirdetés
  • Az ilyen járműveken ajánlott a kézi tűzoltó készülék megléte, jól hozzáférhető helyen. Ez általában elegendő a kezdődő tüzek eloltásához.
  • Vizsgáljuk meg a munkavégzés előtt, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek! Az ellenőrzést ismételjük meg a szünetekben és a feladat befejezése után is.
  • Ellenőrizzük, hogy nem rakódott-e a munkagépre éghető anyag. Ha igen: gondoskodjunk a tisztításról!
  • Ha megpihenünk, akkor a munkagépet a gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra állítsuk le!
  • Nagyon gyakori, holott könnyen megelőzhető problémát okoznak az eldobott cigarettacsikkek. Soha ne gyújtsunk rá gabonatáblákon dolgozó munkagépek belsejében!

hirdetés