A vírus nem tűnik el teljesen, szórványos esetek továbbra is lesznek

fertőződött, fertőzöttek, védekezés, iráni, Koronavírus, vírus, járvány Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lecsengőben van a járvány Magyarországon. A hazai adatok újfent kedvezően alakultak, és sokan mondják külföldön is, hogy a magyar kormány jól kezelte a járványt. Közben újabb vizsgálatok indultak a napokban.

A szakértők úgy látják, hogy a fertőzés kevésbé terjed azokban az országokban, ahol évtizedekkel ezelőtt bevezették a tuberkulózis elleni védőoltást. Bár még mindig nem lehet hátra dőlni, és továbbra is óvatosnak kell maradni, de a kutatók egyre bizakodóbbak. Legújabban azt is lehetett olvasni, hogy egy kis finomhangolással a második hullám akár elkerülhető lehet.

hirdetés

Hozzá kell szokni, hogy a koronavírus-járvány nem tűnik el teljesen, szórványos esetek nagy valószínűséggel továbbra is lesznek – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós víruskutató az M1-en. A szakember hangsúlyozta, minden járványra jellemző egy felfutó, majd egy lecsengő szakasz, lefolyása haranggörbe alakú.

Mivel a koronavírus teljesen új kórokozó volt, a görbéje a nulláról indult, azonban valószínűleg nem érkezik vissza ugyanerre a pontra – mondta. Hozzátette: arra kell számítani, hogy időnként újra megjelenik majd az orvosi statisztikákban a koronavírus. A magyarországi terjedést elemezve Rusvai Miklós azt mondta: egy kiugró pont – a Pesti úti idősotthonban kialakult gócpont – kivételével a járványgörbe nagyon lapos alakot mutat.

A műsorban beszéltek az úgynevezett szuperterjesztőkről is, akik a foglalkozásuk miatt sok emberrel érintkeznek, ugyanakkor nem betegednek meg nagyon, ezért továbbra is járnak közösségbe. Rusvai Miklós hangsúlyozta: egy – több szempontot figyelembe vevő – finomhangolással megelőzhető lehet egy második hullám.

MTI