Legalább 80 millió egy év alatti gyermeket veszélyeztet az oltási programok akadozása

tüdőgyulladás Fotó: Unicef

A szervezetek közös fellépést sürgetnek az oltási programok biztonságos megvalósítása és az oltással megelőzhető, halálos betegségek elleni oltási kampányok folytatása érdekében.

A COVID-19 járvány miatt világszerte akadozik az életmentő védőoltások beadása. Így gazdag és szegény országokban egyaránt gyermekek millióit veszélyeztetnek olyan betegségek, mint a diftéria, a kanyaró és a járványos gyermekbénulás. Erre figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) a június 4-i Globális Védőoltás Csúcstalálkozó (Global Vaccine Summit) kapcsán. A világ vezetői tanácskoznak annak érdekében, hogy az oltási programok folytatódjanak és a világjárvány minél kisebb hatást gyakoroljon az alacsonyabb jövedelmű országokra.

hirdetés

A WHO, az UNICEF és a GAVI által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a védőoltási programok végrehajtása legalább 68 országban jelentős mértékben akadozik. Valószínűleg körülbelül 80 millió egy év alatti gyermeket érint ezekben az országokban.

hirdetés
Akadozik a gyermekek védőoltási programja

2020 márciusa óta a gyermekkori védőoltási programok világszerte akadoznak. Erre a kiterjesztett védőoltási programok (EPI) 1970-es évekbeli bevezetése óta nem volt példa. Annak a 129 országnak, ahol az adatgyűjtés megtörtént, több mint a feléből (53%) jelentettek mérsékelt vagy súlyos zavarokat. Vagy a vakcina programok teljes felfüggesztését 2020 márciusában és áprilisában.

“A védőoltás az egyik leghatásosabb és legalapvetőbb módja a betegségek megelőzésének a közegészségügy történetében,” mondta Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. “Azzal, hogy a COVID-19 világjárvány megzavarja a vakcina programokat, évtizedek sikere forog kockán az olyan, védőoltással megelőzhető betegségek elleni küzdelemben, mint a kanyaró.”

“Június 4-én, a londoni Globális Védőoltás Csúcstalálkozón (Global Vaccine Summit) az adományozók támogatásukról fogják biztosítani az Oltási Szövetséget (GAVI), hogy a legveszélyeztetettebb országokban is folytatódhasson ez az életmentő munka. Teljes szívemből arra kérem a támogatókat, hogy nyújtsanak biztos anyagi hátteret a Szövetségnek. Ezeknek az országoknak, különösen a gyermekeknek szükségük van a védőoltásokra, és szükségük van a GAVI-ra.”

Az oltási programok zavarainak különböző okai vannak. Egyes szülők nem szívesen hagyják el az otthonukat a kijárási korlátozások vagy a tájékoztatás hiánya miatt, vagy mert tartanak a COVID-19 fertőzés veszélyétől. Sok egészségügyi dolgozó pedig az utazási korlátozások miatt nem áll rendelkezésre. Vagy azért, mert átirányították egy másik, a koronavírus járvánnyal összefüggő munkakörbe, esetleg nincsen védőfelszerelése.

“Napjainkban több gyermek, több országban élvez védettséget több védőoltással megelőzhető betegséggel szemben, mint valaha a történelem során,” mutatott rá Dr. Seth Berkley, a GAVI igazgatója. “A koronavírus-járvány miatt ez a hatalmas fejlődés most veszélybe került. Ez olyan betegségek visszatérésével fenyeget, mint a kanyaró és a gyermekbénulás. A vakcina programok folytatásával nem csupán ezeket a betegségeket szorítjuk vissza. Hanem egy majdani, COVID-19 elleni védőoltás számára is fenntartjuk a globális infrastruktúrát.”

A védőoltások késedelmes szállítása tovább súlyosbítja a helyzetet. Az UNICEF arról számolt be, hogy a kijárási korlátozások és a kereskedelmi légijáratok számának ebből adódó visszaesése, valamint a charterjáratok korlátozott kapacitása miatt a tervezett védőoltás-szállítmányok jelentős késéssel érnek célba. A probléma enyhítése érdekében az UNICEF felhívja a kormányokat, a magánszektort, a légiközlekedési vállalatokat és más szereplőket, hogy tegyék lehetővé az életmentő védőoltások szállítását, elérhető áron. A GAVI nemrég a megemelkedett szállítási költségek megelőlegezett finanszírozásáról állapodott meg az UNICEF-fel. Mivel jelenleg kevesebb kereskedelmi légijárat áll rendelkezésre.

“Nem engedhetjük, hogy az egyik betegség elleni harcunkkal más betegségek elleni harcunk hosszútávú sikerét tegyünk kockára,” mondja Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Hatásos védőoltásaink vannak a kanyaró, a gyermekbénulás és a kolera ellen. A körülmények arra kényszeríthetnek bennünket, hogy egyes védőoltási programokat egy időre leállítsunk. De ezeknek a programoknak a lehető leghamarabb újra kell indulniuk, különben az egyik halálos járványt felváltjuk a másikkal.”

A tömeges védőoltási kampány időleges zavarai

A COVID-19 járvány korai szakaszában egy időre számos országban felfüggesztették a tömeges védőoltási kampányokat olyan betegségekkel szemben, mint a kolera, a kanyaró, az agyhártyagyulladás, a gyermekbénulás, a tetanusz, a hastífusz és a sárgaláz. A fertőzésveszéllyel és a szükséges távolságtartással jogosan indokolva az intézkedéseket.

A kanyaró és gyermekbénulás vakcina programokat különösen súlyosan érintette a helyzet. A kanyaró programot 27 országban, a gyermekbénulás elleni tömeges oltást 38 országban függesztették fel. 21 GAVI-támogatta, alacsony jövedelmű országban legalább 24 millióan egyelőre hiába várnak a védőoltásra gyermekbénulás, kanyaró, hastífusz, sárgaláz, kolera, rotavirus, HPV, járványos agyhártyagyulladás és rubeóla ellen a kampányok és az új védőoltások bevezetésének elhalasztása miatt.

Március végén, attól tartva, hogy a védőoltások miatt összegyűlő tömegek körében gyorsan terjedne a COVID-19, a WHO a megelőző kampányok időleges felfüggesztését javasolta az országoknak. Arra az időre, amíg a koronavírussal kapcsolatos kockázatelemzés és a fertőzésveszély csökkentésére irányuló hatékony módszerek kidolgozása zajlik,

A WHO azóta megvizsgálta a helyzetet és javaslatokat fogalmazott meg. Ezzel segítve az országokat a döntésben, hogyan és mikor folytassák a védőoltás kampányokat. Az útmutató szerint az egyes országoknak saját kockázatelemzést kell végezniük a koronavírus-járvány helyi dinamikájának, az egészségügyi rendszer kapacitásának és a megelőző, illetve a járványkitörés miatti védőoltás kampányok közegészségügyi hasznának figyelembe vételével.

Az említett WHO-iránymutatásra alapozva és a gyermekbénulás terjedésének növekvő kockázata miatt a gyermekbénulás globális felszámolását célzó kezdeményezés (GPEI) azt tanácsolja az országoknak, hogy lássanak neki a gyermekbénulás elleni védőoltás kampányok biztonságos újraindításának. Különösen a gyermekbénulás által erősen veszélyeztetett országokban.

Sok ország a kihívások ellenére is igyekszik folytatni a vakcina programokat. Uganda például, más alapvető egészségügyi szolgáltatások fenntartása mellett, a védőoltási programok zavartalanságáról is gondoskodik. A kormány még a tájékoztató kampányok közlekedési költségeit is állja. Laoszban a márciusban bevezetett, egész országra kiterjedő kijárási korlátozás ellenére a védőoltásokat továbbra is beadják a kijelölt helyeken. A távolságtartás szabályait betartva.

Forrás: UNICEF

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!