Trianon 100 – Rendhagyó kiállítás nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban

Trianon 100, tárlat megnyitó, Csaba Gyöngye Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéstáji Művészeti Társaság és a Csabagyöngye Kulturális Központ rendezésében rendhagyó kiállításmegnyitón vehettek részt az érdeklődők.

Tizenhárom alkotóművész döntött úgy, hogy megpróbálja megfogalmazni gondolatait a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója kapcsán. „Ezek a gondolatok testet öltöttek képekben, illetve plasztikákban” – fogalmazott Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója. „Mivel a veszélyhelyzet miatt nem nyithattunk meg, úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk egy kirakat-kiállítást létrehozni.

hirdetés

A kiállítás lényege az lesz, hogy éjszaka lesz látogatható, mert napközben az üvegek nem látszanak át a fényviszonyok miatt. A tárlatot megvilágítottuk és jó volt látni, hogy a megemlékezést követő szürkületben kirajzolódtak a művek, ezzel egy nagyon szép összkép alakult ki az épület fényeivel együtt” – tette hozzá a hírportálunknak adott interjúban az igazgató.

Fotó: Körös Hírcentrum

Szente Béla egyelőre nem tudta megmondani, hogy meddig látható a kiállítás, de azt elárulta: amint kinyithatnak, megpróbálják olyan közegbe helyezni, hogy látogatható legyen.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta: megindító látni, mennyien eljöttek a megemlékezésekre. Több szempontból is rendhagyónak nevezte a kiállítás megnyitóját, hiszen egy belső térben, mégis külső megtekintéssel lehet befogadni ezt a különleges tárlatot. Mint elmondta: tizenhárom alkotó reflektált a 100 évvel ezelőtt történtekre, annak hatásaira. Mindezt egyedi megfogalmazással, több év-hónap munkájával.

Fotó: Körös Hírcentrum

Beszédében megköszönte az alkotóknak, nevezetesen Barabás Ferencnek, Csuta Györgynek, Fazekas Attilának, Gnandt Jánosnak, Görgényi Tamásnak, Holó Hóbel Lászlónak, Lonovics Lászlónak, Sallai Lajosnak, E. Szabó Zoltánnak, Szeverényi Mihálynak, Széri Varga Gézának, Szőke Sándornak és Várkonyi Jánosnak, hogy eme rendhagyó kiállítással emelték a megemlékezés méltóságát.